Gazzali'nin ahlâk felsefesinde nefs kavramı
Ghazali's moral philosophy and soul concepts
  1. Tez No: 465622
  2. Yazar: BASHIR MOALİM KHALİF OSMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN TOPALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Gazzali, Ahlâk Felsefesi, Nefs, Ghazalli moral Philosophy, Soul
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Önde gelen İslam düşünürlerinden olan Gazzali, bundan asırlar önce toplumdaki ahlaki çöküşe karşı alınması gereken önlemleri belirtmiş gerek bu dünyada gerekse öteki dünyada ebedi mutluluğun formüllerini ortaya koymaya çalışmıştır. Gazzali'ye göre insanlık bu öğütleri uyguladığı takdirde hem maddi hem de manevi açıdan aradığı huzura ve mutluluğa erebilecektir. Gazzali'ye göre, nefs, maddeden ve cismi görüntüden uzak bir cevher olup her şeyin hakikatidir. O, ister melekût (görülmeyen) âleminden, isterse emr (görülebilen) âleminden olsun, haber verilen ma'kulâtın (akıl edilebilen şeylerin) mahalli olan cevherdir. Gazzali, nefs kavramının ruh, akıl ve kalp kavramlarıyla eş anlamlı olarak birbirlerinin yerlerine kullanıldığını, bu durumun da nefsin karşılık geldiği farklı manalardan, durumlardan ve kazandığı vasıflardan kaynaklandığını vurgulamıştır.“Gazzali'nin Ahlâk Felsefesinde Nefs Kavramı”isimli bu çalışmamızda öncelikle Gazzali'nin ahlâk felsefesi üzerinde durduk. Ayrıca bu ahlâk felsefesi içerisinde“nefs”kavramı üzerindeki görüşlerini belirttik.
Özet (Çeviri)
As one of the leading Muslim thinkers Ghazali mentioned centures ago the measurements to be taken against the moral collapse in the society and put forward formulas for the humanities happiness and proseperity for humanities life and hereafter life. In the point of view of Ghazali the soul is essence which is different from material and visible substances and he defined the soul as Every thing's sould is its self. Whether it came from (unseen) world or from (visible) world it orginated from essence. As for Ghazali, as far as humanity acquire these advices. They reach the peace and happiness in term of materially and spiritually. According to Ghazali, the soul is the essence which is different from material and visible substances. Everything soul is its self. Whether it comes from (unseen) world as from (visible) world it originated from essence. Ghazali stated that the concept of soul is substituted synonymously with the concepts of heart and mind. And he emphasized that this situation is originated from various meanings, situations acquired qualifications of soul. In our study named“Concept of Soul in Ghazali's Moral Philosophy.”Firstly,we have worked on his moral philosophy. Besides we stated his point of view toward his moral philosophy and the concept of soul in this moral philosophy.