Osmanlı İmparatorluğunun 16.-19. yüzyıllar arasında Cavalı Müslümanlar üzerindeki etkileri
The influence of Ottoman Empire to Javanese Muslims from the 16th century until 19th century,
  1. Tez No: 465666
  2. Yazar: ULIN NUHA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLYAS TOPSAKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı İmparatorluğu, Cavalı Müslümanlar, Etkiler, Ottoman Empire, Javanese Muslims, Influence
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışma, Osmanlı İmparatorluğunun 16.-19. yüzyıllar arasında Cavalı Müslümanlar üzerindeki etkilerini açiğa çıkaracak. Bu çalışmanın birinci bölümünde, İslam'ın Cava Adası'na gelişini ve Cava Müslümanlarının karakteristiği anlatılmaktadır. Bu tartışma, Cava Müslümanlarının karşılaştıkları bir nesneyi nasıl gördükleri konusunda okuyucuya temel farkındalık sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. İkinci bölümde ise, MS 16.-19. yüzyıllar arasında Cava Müslümanlarının Osmanlı İmparatorluğuyla nasıl temasta bulundukları anlatılmaktadır. Cava Müslümanlarının mistik arkaplanları onların Osmanlı İmparatorluğu hakkındaki dünya görüşlerini etkiliyor. Onlara göre, Osmanlı İmparatorluğu çok güçlü İslami güçlere sahiptiler ve kötü cinleri evcilleştirip Cava Adası'nı insanlarla doldurabiliyorlardı. Onlara göre, Osmanlı İmparatorluğu İslam dünyasının rol modelidir. Bu çalışmanın üçüncü bölümünde yazar, Cava Müslümanlarının Osmanlı İmparatorluğuna bakış açısını tarif edecektir. Bu tartışma, Osmanlı İmparatorluğunun Cava Müslümanları üzerindeki etkisini anlayabilmek için okuyucuya temel bir anlayış olacak. Bir nesneye olan algımız tutumumuzu etkileyebilir. Dördüncü bölüm Osmanlı İmparatorluğunun 16.-19. yüzyıllar arasında Cavalı Müslümanlar üzerindeki etkilerini tartışır. Bunu sonuçlar ve öneriler bölümü izler. Bu araştırma çok önemli çünkü bu araştırma Türkiye Cumhuriyeti ve Endonezya Cumhuriyeti ilişkiyi güçlendirecektir.
Özet (Çeviri)
This study deals with the influence of Ottoman Empire to Javanese Muslims from the 16th century until 19th century. The first chapter of this study discusses about the arrival of Islam to Java Island. This discussion is intended to provide basic understanding to the reader about how Javanese Muslims view an object which they encounter it. While the second chapter describes how the meeting of Javanese Muslim with Ottoman Empire in the 16-19 century AD. The Javanese Muslim's thought with their mystical belief influences their worldview to the Ottoman Empire. In their view, Ottoman Empire is very strong Islamic forces were able to tame the evil genie and fill in Java Island with humans. In their view, Ottoman Empire is role model of Islamic ruler. In the third chapter of this study, the authors will describe Javanese Muslim perception to the Ottoman Empire. This discussion will be a basic understanding to the reader in understanding the influence of Ottoman Empire to Javanese Muslims. Our perception of things influences our attitude. The fourth chapter discusses the influence. Then followed by the conclusions and suggestions. This research is very important. Because this research will strengthen the relationship between the Republic of Turkey and Republic of Indonesia especially Javanese Muslims in the future.