Çin'deki kur rejimi ve ihracat üzerine etkisi
Chi̇na currency regi̇me and effect on export
  1. Tez No: 465667
  2. Yazar: YİMİNGJİANG ZULİBİYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM DURGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Çin, İhracat, İthalat, Reel Döviz, Döviz Kuru, China, Export, İmport, Real Exchange, Exchange Rate
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu tez, dünya toplumları arasında tarihin her döneminde önemli bir yer teşkil etmiş olan Çin'in ekonomik alanda uygulamış olduğu kur rejimi ve bu uygulamanın ihracat üzerine yapmış olduğu etkileri konu almaktadır. Çin'in özellikle 1979 sonrası ekonomik olarak dünya ekseninde yaşamış olduğu dönüşüm, küresel ekonomik dengenin Asya tarafına kaymasını sağlamıştır. Avrupa, Amerika, Hindistan, Rusya gibi ülkeler arasında Çin'de rekabetçi piyasaya dahil olmuştur. Çalışmada dış ticaret ve ekonomi ile ilgili kavramlar, Çin'in tarihsel boyutu, uygulamış olduğu kur rejiminin ihracat üzerinde yaratmış olduğu etkiler incelenmiş olunup, bu etkiler 1985-2015 yılları arasında Çin'in kur oranlarının ihracat üzerindeki etkilerini ölçmek amacı kapsamında Ekonometrik Model uygulaması ile desteklenmiştir. Modelden elde edilen veriler neticesinde Çin'in reel döviz kuru ile ihracat arasında ters yönlü istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkinin varlığı söz konusudur.
Özet (Çeviri)
This paper focuses on the exchange rate regime in China, which is an important position in all periods of history among the world societies, and the effects on exports. The transformation of China, especially after 1979, which has lived economically on the world axis, has allowed the global economic equilibrium to shift to the Asian side. Europe, the United States, India, Russia, among countries such as China is involved in the competitive market. Concepts related to dental trade and economy in the study, the effects of exchange rate regime, which China has applied on the historical dimension, exports have been examined and these effects have been supported by the application of the Econometric Model within the scope of measuring the effects of exchange rates of China on exports between 1985-2015. As a result of the data obtained from the model, there is an inverse statistically significant relationship between China's real exchange rate and exports.