Ticari işletme rehni
The commercial enterprise pledge
- Tez No: 465768
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET FATİH ARICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ticari işletme, ticari işletme rehni, tescil, taşınır işletme tesisatı, Commercial business, commercial enterprise pledge, registry, movable enterprise instalment
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Tez çalışmam dört ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde ticari işletme kavramı, ticari işletme rehninin ayrı bir kanun ile düzenlenmesi nedenleri, ticari işletme rehninin genel özellikleri, Ticari İşletme Rehni Kanunu hükümleri uyarınca rehin hakkının doğması konuları üzerinde durulmuştur.İkinci bölümde; Ticari İşletme Rehni Kanunu hükümleri uyarınca rehin hakkı, rehin sözleşmesinin tarafları ile tarafların hak ve borçları konuları üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde; ticari işletme rehninin sona ermesi, rehnin paraya çevrilmesi, taşınmaz rehnine ilişkin hükümlerin uygulama alanı, yetkili ve görevli mahkeme konuları üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde ise; Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu hükümleri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
My thesis consists of four parts. The first part focuses on the concept of commercial business, the reasons why the commercial enterprise pledge is regulated by a separate law, the general characteristics of commercial enterprise pledge and the born of commercial enterprise pledge. In the second chapter, it is focused on the pledge of rights regarding the provisions of Commercial Enterprise Pledge Law, the parties of the pledge agreement, and right and obligations of the parties. In the third chapter, the termination of a commercial enterprise pledge, the conversion of pledge to money, the application areas of the provisions relating to real estate mortgages, the authorized and the competent courts are focused. In the fourth chapter, the provisions of the movable pledge law in commercial transactions are examined.