Türk bankacılık sektöründe karlılık ve cinsiyet ilişkisi
Profitability and gender relation in the turkish banking sector
  1. Tez No: 465800
  2. Yazar: BERNA YEŞİLYURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEREF KALAYCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın çalışanlar, cinsiyet çeşitliliği, bankacılık, banka performansı, aktif karlılık, Women employees, gender diversity, banking, bank performance, return on assets
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Son yıllarda iş dünyasında kadın çalışan sayısı hızla artmasına rağmen, üst yönetim pozisyonlarında kadın çalışan oranının oldukça düşük kaldığı görülmektedir. Bu durum dünya geneli için geçerlidir. Kadınların en çok istihdam edildiği alanlardan olan bankalarda bile kadın yönetici oranı çok azdır. Bu tez çalışmasının amacı Türkiye'de bankacılık sektöründe çalışan kadınların (yönetici, yönetim kurulu üyesi, Genel Müdür) banka performanslarını iyileştirmede bir fark yaratıp yaratmadıklarını ortaya koymaktır. Bu doğrultuda araştırmanın bağımsız değişkenleri; yönetim kurulunda yer alan kadın üyelerin toplam üye sayısına oranı, üst yönetimde yer alan kadın yöneticilerin toplam üst yönetici sayısına oranı, CEO/ Genel Müdürün kadın olmasıdır. Araştırmanın bağımlı değişkeni Aktif Karlılığıdır. Çalışmaya 2012 ve 2016 yılları arasında Türkiye'de faaliyette bulunan mevduat bankaları (kamu bankaları, özel sermayeli bankalar, yabancı sermayeli bankalar) ile kalkınma ve yatırım bankaları dâhil edilmiştir. Çalışmada mevduat bankaları için yapılan regresyon analizi sonucunda elde edilen bulgular; üst yönetimdeki kadın üye sayısı arttıkça firmanın aktif karlılığı artmaktadır. Banka Genel Müdürünün kadın olması ile aktif karlılığı arasında negatif ilişki gözlenmektedir. Kalkınma bankaları için yapılan regresyon analizi sonuçlarına göre; üst yönetimdeki kadın üye sayısı arttıkça firmanın aktif karlılığı artmaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent years, although the number of women employees has increased in the business world, the ratio of women employess are seen that is very low in top management. That is the case for the worlwide. Even in the banks where women are most employed, the rate of women managers is very low. The aim of this study, reveal whether women working (manager, board member, general manager) make a difference to performance improvement in the banking sector in Turkey. Independent variables of the research in this direction; the ratio of women members in the board of directors to the total number of members, the ratio of women members in the top management to the total number of top managers, and CEO/general manager is a woman. The dependent variable of the research is return on assets. The sample includes depository banks (public banks, private banks, foreign banks) and development and investment banks operating in Turkey between 2012 and 2016. As a result of the regression study made for the deposit banks in the study; as the number of woman members in the top management increases, the profitability of the company increases. There is a negative relationship between the bank's general manager is a woman and return on assets. According to the results of regression analysis for development banks; as the number of woman members in the top management increases, the profitability of the company increases.