Araştırma görevlilerinin örgütsel destek algıları ve örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkide lider-üye etkileşiminin aracılık etkisi
The relationship between research assistants' perceived organizational support and organizational commitment the mediator effect of leader-member exchange
- Tez No: 465824
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİHAN BİRİNCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, Algılanan Örgütsel Destek, Lider-Üye Etkileşimi, Aracılık Etkisi, Sosyal Değişim Teorisi, Organizational Commitment, Perceived Organizational Support, Leader-Member Exchange, Mediator Effect, Social Exchange Theory
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Örgütsel bağlılığın, araştırma görevlilerinin verimliliği, performansı ve iş tatmini gibi iş çıktıları üzerinde önemli etkilere sahip olduğu düşünülmektedir. Bu sebeple, araştırma görevlilerinin örgütsel bağlılık düzeylerinin artmasına katkı sağlayacak her türlü çalışma, iş yaşamı içerisinde önemli paya sahip olduğu düşünülmektedir. Bu çalışma kapsamında araştırma görevlilerinin örgütsel destek algıları ve örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişki ve bu iki kavram arasındaki ilişkide araştırma görevlileri ve danışmanları arasındaki iletişimin aracılık etkisi incelenmiştir. Bu çalışma, çalışmanın amacına uygun olarak nicel araştırma yöntemi ile yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Elde edilen verilerin incelenmesi için korelasyon ve regresyon analizlerinden faydalanılmıştır. Örgütsel bağlılık ve örgütsel destek algısı arasındaki ilişkide lider-üye etkileşiminin aracılık etkisini araştırma görevlileri örnekleminde inceleyen bir çalışma ortaya konulmuştur. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, araştırma görevlilerinin örgütsel bağlılıkları ile örgütsel destek algıları arasında bir ilişki mevcut olup, lider-üye etkileşimi bu ilişkide aracılık etkisi göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Organizational commitment affects research assistants' productivity, performance and job satisfaction etc. Within this scope, every kind of study which can contribute to raising organizational commitment of research assistants is evaluated as important for business life. For this purpose, research assistants interaction between organizational support perceptions, organizational commitment levels and the role of research assistant and supervisor relationship an a mediator variable on this study was studied. In accordance with the purpose of this research, it was conducted by quantitative research method. Survey was used as data collection tool. For analyzing the gathered data correlation and regression analyses was used. The effect of perceived organizational support on organizational commitment and mediator effect of leader-member exchange over this process was presented by a research which was conducted in Karadeniz Technical University's research assistants. According to research of this study, leader-member exchange has mediator effect upon this process.