Türkiye'nin 81 ilinden o yöreye ait bir halk ezgisinin klasik gitara çoksesli olarak düzenlenmesi
81 polyphonic guitar arrangements of different folk songs from 81 cities of Turkey
- Tez No: 465841
- Danışmanlar: PROF. SELEN BUCAK
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik, Gitar, Düzenleme, Anonim, Halk Müziği, Music, Guitar, Arrangement, Anonym, Folk Music
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Piyano Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
Bu çalışmada 81 halk ezgisi klasik gitara çoksesli olarak düzenlenmiştir. Bu düzenlemeler yapılırken, ezgiye ve ezginin özelliklerine mümkün olduğunca sadık kalınmaya çalışılmıştır. Düzenlemelerin notalarının yanında halk ezgilerinin orijinal notaları da sunulmuştur. Düzenlemeler yapılırken batı müziğinin klasik armonisi ile doğu müziğinin makamsal yapıları birlikte kullanılmıştır. Ezgiler müzikal malzeme olarak ele alınıp mümkün olduğunca klasik armoni bilgisi ışığında çokseslendirilmeye çalışılmıştır. Farklı ülkelerde, farklı çalgılar için yapılan halk ezgisi düzenlemeleri de bu çalışmaya bazı noktalarda ışık tutmuştur. Klasik gitar repertuvarında, yereli uluslararasına taşıma konusunda İspanya ve Latin Amerika'daki bestecilerin oldukça başarılı oldukları görülmektedir. Bu besteciler kendi yerel müziklerindeki öğeleri kullanarak yerel müziklerini uluslararası kabul edilen bir noktaya taşımışlardır. Türkiye'nin müzikal kültüründeki öğelerin de uluslararası bir müzik diline çevrilip bu noktalara taşınması fikri bu çalışmanın itici gücüdür. Bunun yanı sıra diğer çalgılara kıyasla repertuvar açısından zengin sayılamayacak bir çalgı olan klasik gitar repertuvarına katkıda bulunmak da bu çalışmanın amaçlarındandır.
Özet (Çeviri)
In this study, 81 traditional Anatolian pieces have been arranged for classical guitar. The original melodic features were preserved as much as possible during the arrangements of these pieces. The original scores of the pieces presented behind the arrangement scores. Western classical music harmony and oriental maqam structure has been used together while arranging these 81 traditional Anatolian pieces. Folk melodies have been thought as a musical material and harmonization of these melodies has been done according to western classical music harmony rules as much as possible. Folk music arrangements for various instruments in other countries partially guided this study. In classical guitar literature, Spain and Latin America are known to present the local and ethnic musical components in the musical area successfully. These composers introduced their own music to the world. The aim of this study is to translate Turkey's musical components to the international musical language. Compared to the other instruments, classical guitar does not have a rich repertory, another purpose of this study is to contribute to classical guitar repertory.