Derrida'da yasa-şiddet ilişkisi
Law-violence relation at Derrida
  1. Tez No: 465862
  2. Yazar: MERTCAN SAKİYAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM DOĞAN YAŞAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet, Yasa, Olağanüstü Hâl, Çıplak Hayat, Autoimmunity, Violence, Law, State of Emergency, Bare Life, Auto-immunity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Şiddet kavramı, hemen hemen tüm akademik araştırma alanlarında, pek çok farklı perspektifte çalışma imkanı sağlayan, geniş bir kapsama sahiptir. Bu çalışma, güvenlik ve refah toplumu şiarıyla hareket eden modern devlet kurumunun bizzat uyguladığı ya da uygulanmasına doğrudan veya dolaylı olarak müsaade ettiği kitlesel şiddeti konu ediniyor. Demokratik yönetim biçiminin genel siyasal paradigma olduğu modern devlet kurumunda, yönetimsel meşruiyetin öğesi olarak toplumsal uzlaşımın (konsensus) değil, şiddet aygıtlarının egemenin tekelinde toplanmasının esas etken olduğu iddiasını öne sürüyor. Demokratik yönetim sisteminde, topluma yönetimsel erki veren başat öğe, yasal tertibatlardır. Başlangıçta, yazının, kalıcı, zaman ötesi etkisiyle edinilmiş hakları ve şiddetten sakınımı garanti eden yasal tertibatlar, mevcut hükümetin, gerekli gördüğü durumlarda, kendisini ilga etme yetkisini bünyesinde taşır. Olağanüstü hâl kararnameleri ve uygulamaları yasal bir zemine dayandığından, önceden toplumsal yapıyı korumak için tek elde toplanan şiddet aygıtlarının kullanımını meşrulaştırarak, siyasete dahil olmayan çıplak hayatlara da kitlesel şiddet uygulanmasına mahal verir. Ancak bu noktada esas paradoksal olan, genel düzenini toplumsal yapıdan alan yasaların yine toplumsal yapıyı yok etmek üzerine işlerlik göstermesidir. Bu durum, varoluş amacı kendi bağışıklık mekanizmalarını yok etmek olan oto-immün bir hastalığa benzer.
Özet (Çeviri)
The concept of violence has large extent in almost all academic research areas, because, it is providing the opportunity to work in many different perspectives. This study deals with the mass violence that the modern state institution, which acts in order to create a society of security and welfare, directly or indirectly permits itself or applies to its implementation. It claims that, in modern state institutions where democratic government is the general political paradigm, as the element of governmentality justification is not the consensus, but the gathering of violence tools in the monopoly of the sovereign. The legal dispositions is the dominant element that provides governmentality power for society in the democratic governance system. In the beginning, the legal dispositions which are guaranteeing the avoidance of violance and adscititious from permanent, beyond time effects of writing; it will have the power to dismiss itself when the current government deems it necessary. Because of the State of Emergency's decisions and practices grounds on a legal basis, it justifies the use of violence tools which collected in one hand to protect society earlier, and mass violence is commited to bare lives that are not included in politics. However, a paradoxical situation happens at that time: Laws constituted by social structure, attacks for destroy to social structure. This is similar to an auto-immune disease, which is destroying its own immune mechanisms of existence.