2016- 2017 eğitim öğretim yılında 4. 5. 6. ve 7. sınıflarda okutulan sosyal bilgiler ders kitaplarında demokrasi ve insan hakları kavramlarına yer verilme düzeyinin incelenmesi
Examination of social studies textbooks for the 4th, 5th, 6th and 7 grades 2016-2017 academic year in terms of the presence levels of the concepst of democracy and human rights
- Tez No: 466117
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDEM YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Hak, İnsan Hakları, Sosyal Bilgiler, Ders Kitabı, Kavram, Democracy, Right, Human Rights, Social Studies, Texbook, Concept
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 318
Özet
2016- 2017 Eğitim Öğretim Yılında 4. 5. 6. ve 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitaplarında Demokrasi ve İnsan Hakları Kavramlarına Yer Verilme Düzeyinin İncelenmesi adlı çalışmada 4. 5. 6. ve 7. sınıf sosyal bilgiler kitaplarından faydalanarak demokrasi ve insan hakları kavramları tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada ilk olarak demokrasi ve insan haklarının Dünya'daki ve Türkiye'deki gelişmelerine yer verilmiştir. Demokrasi ve insan hakları kavramlarının ise en iyi eğitim yolu ile aktarılabileceği anlaşılmıştır. Bu sorumluluğu, en iyi üstlenen derslerden birinin sosyal bilgiler dersi olduğu tespit edilmiştir. Bunun için sosyal bilgiler dersinin tarihsel gelişimine yer verilmiştir. Çalışmamızın devamında ise 4. 5. 6. ve 7. sınıf sosyal bilgiler ders kitapları tek tek demokrasi ve insan hakları kavramları açısından ele alınarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In my study called“Examination of Social Studies Texbooks for the 4th, 5th, 6th and 7th Grades in the 2016-2017 Academic Year in Terms of the Presence Levels of Concepts of Democracy and Human Rights”, it is aimed to as certain the concepts of democracy and human rights by use of social studes texbooks of 4th, 5th, 6th, and 7th grades. In this study the devolopments of democracy and human rigths in the World and in Turkey are primarily included. It is understood that the concepts of democracy and human rights are best transmitted through education. It is confirmed that social studies is one of the best lessons that take this responsibility. Thus, the historical development of the social studies lesson is included. In later sections of the study, the social studies textbooks for the 4th, 5th, 6th, and 7th grades were analyzed individually in terms of the concepts of democracy and human rights.