Hastaların klinik bakım kalitesine hastane enfeksiyonlarının etkisi
Hospital of infections patients clinical care quality effect
  1. Tez No: 466286
  2. Yazar: GÜLDEN AKKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ONUR YARAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane enfeksiyonları, Klinik bakım kalitesi, Enfeksiyon maliyetleri, Hospital infections, Clinical quality of care, The infection cost
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlıkta Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Hastane enfeksiyonları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hasta güvenliğini tehdit eden, maliyetleri yükselten ve klinik bakım kalitesini olumsuz etkileyen önemli parametrelerden biridir. Araştırmanın ana hedefi hastane enfeksiyonlarının hastaların klinik bakım kalitesine etkisini ortaya koymak ve hastane enfeksiyonlarının önlenmesinde farkındalığı artırmaktır. Bu araştırmanın ana ekseni, çıkış noktası hasta güvenliğidir, yani klinik bakım kalitesinin yükseltilmesidir. Yapılan bu çalışmada hastane enfeksiyonlarının klinik bakım kalitesine etkileri araştırılmıştır. Araştırmada bası yaraları, yatış süreleri, bakım maliyetleri, mortalite oranları baz alınarak hastane enfeksiyon tanısı konulmuş ve konulmamış hastalar arası karşılaştırmalar yapılmıştır. Geçerlilik ve güvenirlilik yöntemleri ile karşılaştırmalar anlamlandırılmıştır. Hastane enfeksiyon tanısı konulan hasta grubunda elde ettiğimiz sonuçlar tanı konulmayan gruba göre anlamlı derecede olumsuz sonuçlara işaret etmiştir. Diğer bir deyişle hastane enfeksiyon tanısı konulan hasta grubunda yatış süreleri uzamakta, klinik bakım maliyetleri yükselmekte, bası yarası gelişimi ve mortalite oranları artmaktadır. Araştırmada elde ettiğimiz sonuçları klinik bakımın hedefleri olan belirli parametrelerle karşılaştırdığımızda denilebilir ki hastane enfeksiyonları klinik bakım kalitesini azaltmaktadır. Önleyici bir sistem kurmak hastane enfeksiyonlarıyla mücadele eden kurum, kuruluş ve sistemin diğer paydaşlarının esas yaklaşımı olmalıdır.
Özet (Çeviri)
Hospital infections that threaten our country all over the world, such as patient safety , increase costs and is an important clinical parameter that negatively affect the quality of clinical care . The main objective of the study reveals the impact of hospital-acquired infections quality clinical care of patients and to raise awareness of the prevention of nosocomial. The main axis of this research is the starting point for patient safety , that is to increase the quality of clinical care. Structures in this study the effects of clinical care quality of hospital infection was investigated. Sores in the research, duration , clinical care costs and mortality rates have been put on hospital infections diagnosed and undiagnosed patients some comparisons have been made. Comparisons with validity and reliability methods were justified. Hospital infections are not diagnosed by a group of patients diagnosed with the results we achieved in significantly pointed to negative results. In other words, the diagnosis of infection is prolonged length of stay in hospital put the patients , clinical care cost increases , development of pressure ulcers and mortality rates are increasing. The results obtained in this study can be said that the objectives of the clinical care hospital infections when compared with certain parameters that reduce the quality of clinical care . Institutions struggling with preventive system set up hospital-acquired infections , organizations and other stakeholders of the system should be based approach.