Huzurevi ve ev ortamında yaşayan geriatrik bireylerin kognitif fonksiyon, denge, yaşam kalitesi, depresyon ve günlük yaşam aktivitelerinin değerlendirilmesi
The evaluation of cognitive function, balance, life quality, depression and daily life activities of geriatic individuals living in home environment and nursing home
  1. Tez No: 466293
  2. Yazar: ONUR AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYSEL YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Geriatri, Physiotherapy and Rehabilitation, Geriatrics
  6. Anahtar Kelimeler: Geriatirk birey, Huzurevi, Ev ortamı, Kognitif fonksiyon, Denge, Ağrı, Yaşam kalitesi, Geriatric individual, Nursing Home, Home Environment, Cognitive Function, Balance, Pain, Life Quality
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Yaşlı bireylerde fizyolojik, sosyal ve psikolojik sağlığın korunmasında çevresel faktörlerin etkisi büyüktür. Bu çalışmada, huzurevinde ve ev ortamında yaşayan yaşlıların denge, depresyon, yaşam kalitesi ve fonksiyonel kapasitelerinin belirlenmesi ve karşılaştırılması amaçlandı. Materyal ve Metod: Çalışma İstanbul Neve Şalom Musevi Sinegogu Vakfı Barınyurt Huzurevinde yaşayan 30 yaşlı ve ailesi ile birlikte yaşayan 30 yaşlı bireyin katılımı ile gerçekleştirildi. Çalışmamıza sağlık durumu stabil, 60 yaş ve üzeri, Standardize Mini Mental Test (SMMT) puanı minimum 24 olan, 30 kadın ve 30 erkek dahil edildi. Çalışmaya katılan tüm bireylerden yazılı izin belgesi alınarak, demografik bilgileri kayıt altına alındı. Ağrı şiddetinin değerlendirilmesi Vizüel Analog Skala (VAS), denge performansının ölçümü Berg Denge Ölçeği (BDÖ), bilişsel performansların kantitatif değerlendirilmesi Mini Mental Test (MMT) depresyon düzeyi Geriatrik Depresyon Ölçeği (GDÖ), Günlük Yaşam Aktiviteleri (GYA) düzeyi Barthel İndeksi, yaşam kalitesi Kısa Form-36 (SF-36) ile yapıldı. Bulgular: Huzurevinde yaşayan yaşlı bireylerin yaş ortalaması 82,93 ± 8,57 yıl, evde yaşayan yaşlı bireylerin yaş ortalaması 71,83 ±7,38 yıl idi. Gece ağrısının huzurevinde yaşayan yaşlılarda daha yüksek olduğu tespit edildi (p0,05). Sonuç: Ev ortamı sayesinde sağlanan olumlu sosyal çevrenin geriatrik bireylerin GYA ve ağrı düzeyini pozitif yönde etkilediği ve denge becerilerinin daha iyi olmasına katkıda bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The environmental factors have a big influence on geriatic individuals to protect their physiological, social and psychological health. This work aimed to determine and to compare the ballance, depression, life quality and functional capacity of the old people living in home environment and nursing home. Material and Method: The practice was performed with the participation of 30 old individuals living in the nursing home of Neve Shalom Synagogue Foundation in Barinyurt in İstanbul and 30 old individuals living with their families in a home environment. We included 30 woman and man to our practice that are medically stable, over the age of 60 years and whose results are 24 points and over at Mini-Mental-Status-Test (MMST). After written permit, demographic informations of all participants were recorded. The Visiual Analogue Scale (VAS) measured pain level, the Berg Balance Scale (BBS) the balance abilities, the Mini Mental Test (MMT) the quantitive analysis of cognitive performances, the Geriatric Depression Scale (GDS) the depression assessment, the activities of daily living (ADL) the Barthel İndex and the life quality was measured with the Short Form 36. Results: The average of age of the old people living in the nursing nursing home was 82,93 ± 8,57 years, The average of age of the old people living in a home environment was 71,83 ±7,38 years. İt was determined that nyctalgia is higher for old people living in a nursing home (p0,05). Conclusion: İt is determined that favourable social surroundings providden by home environment affect geriatic individuals' ADL and pain level positively and it helps the balance skills to improve.