Dispeptik ağrı tedavisinde oral sükralfat, aljinat ve hidrotalsit'in etkinliğinin karşılaştırılması: Randomize çift kör kontrollü çalışma
A comparison of effectiveness of oral sucralfate, alginate and hydrotalcite in dispeptic pain treatment randomize, double blind, controlled trial
- Tez No: 466435
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ERDUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: dispepsi, acil servis, antiasit, visköz lidokain, Dyspepsia, emergency department, antacid, viscous lidocain
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Dispepsi genel popülasyonda yaygın olarak görülen ve yaşam kalitesini belirgin olarak düşüren bir şikayettir ve her yıl erişkin nüfusun yaklaşık %25 (%13-40)'inde görülür. Dispeptik ağrı yüksek oranda görüldüğünden dolayı, acil servis başvurularının da önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Tedavide çoğunlukla sıvı antiasitler, antispazmodikler ve viskoz lidokain kullanılır. Bizim çalışmamızın amacı da acil serviste dispeptik ağrı şikayetiyle gelen hastalarda aljinat, sükralfat ve hidrotalsitin etkinliğini karşılaştırmaktır. Bu çalışma üçüncü basamak olan Pamukkale Üniversitesi Hastanesi'nin erişkin acil servisinde 2016 mart ile 2016 ekim zaman aralığında randomize, çift kör, kontrollü olarak tasarlanmıştır. Hastalar aljinat ( gaviscon grubu), sükralfat (antepsin grubu) ve hidrotalsit (talcid grubu) olmak üzere üç gruba randomize edildi.100 mm'lik vizüel analog skala (VAS), numerik skala, şiddet skalası, çalışma süresinde gelişen yan etkiler, 24 saat içerisinde tekrarlayan dispeptik ağrı ve tedavi memnuniyeti kaydedildi. Çalışmaya toplamda 300 hasta dahil edildi. Her grupta 100'er hasta yer aldı. Hastaların % 61,7'sini kadınlar oluşturmaktaydı. Hastaların yaş ortalaması 31,13'tü. VAS değerlerindeki düşüş aljinat grubunda 45,2±26,9 (ort.±SD); sükralfat grubunda 41,5±25,0; hidrotalcid grubunda 48,6±28,0 olarak ölçüldü. Grupların karşılaştırılmasında ki-kare, Kruskal Wallis ve Friedman testleri ile tedavilerin etkinliğinin değerlendirilmesinde tekrarlayan ölçümlerde ANOVA testi kullanılmıştır. Tüm gruplarda tedavi etkinliği dispeptik ağrı VAS değişimi ile değerlendirilmiş olup Kruskal Wallis testi ile karşılaştırıldı (p=0,174). Çalışmamızın sonuçlarında acil tıp pratiğinde dispepsi tedavisinde kullanılan aljinat, sükralfat ve hidrotalsitin etkin olduğu ancak birbirlerine üstünlüklerinin olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Dyspepsia is a common complaint in the general population and markedly lowers the quality of life, and approximately 25% (13-40%) of the adult population is found every year. Dyspepsia is seen at a high rate, it also constitutes an important part of the emergency service applications. Liquid antacids, antispasmodics and viscous lidocaine are often used in treatment.The aim of this study is to compare the efficacy of alginate sucralfate and hydrotalcite in treatment of the patients with dyspeptic pain complaints in emergency service. This study was designed as randomized, double blinded, controlled trial in the adult emergency department of Pamukkale University Hospital which is a third step emergency center, between March 2016 and October 2016. The patients were randomized into three groups: alginate (gaviscon group), sucralfate (antepsin group) and hydrotalcite (talcid group). 100 mm visual analogue scale (VAS) values, numerical scale values, severity scale values, side effects seen at study duration, recurrent dispeptic pains within 24 hours and treatment satisfactions were recorded. A total of 300 patients were enrolled in the study. There were 100 patients in each group. 61,7% of the patients were women. The average age of the patients was 31,13 years. The decrease in values of VAS 45.2 ± 26.9 (mean ± SD) in the alginate group; 41.5 ± 25.0 in sucralfate group; 48.6 ± 28.0 in the hydrotalcite group was measured. Chi square, Kruskal Wallis and Friedman tests in comparison of groups and ANOVA test in repeated measures were used in evaluating the effectiveness of treatments. In all groups, the treatment efficacy was assessed by the VAS change in the dispeptic pain and compared with the Kruskal Wallis test (p = 0.174). The results of our study showed that all of alginate, sucralfate and hydrotalcite used in the treatment of dyspepsia in emergency medicine practice were effective but not superior to each other.