Gebeliğin intrahepatik kolestazında tiyol/disülfid homeostazisi ve perinatal sonuçlara etkisi
Thiol/disulfide homeostasis in intrahepatic cholestasis of pregnancy and its effect on perinatal outcomes
  1. Tez No: 466469
  2. Yazar: ŞÜKRAN KOZALI
  3. Danışmanlar: UZMAN AHTER TANAY TAYYAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik Kolestazı, Safra Asit, Tiyol/Disülfid Homeostazis, Oksidatif Stress, Perinatal Sonuçlar
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: ​Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Gebeliğin intrahepatik kolestazında tiyol/disülfid homeostazisi ve perinatal sonuçlara etkisi Materyal ve Metod: Vaka kontrollü bu çalışmaya temmuz 2016 ile nisan 2017 tarihleri arasında Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde takip edilen 48 intrahepatik kolestazlı gebe ile 48 sağlıklı gebe dahil edildi. Serum tiyol/disülfid homeostazisi Erel & Neşelioğlu'nun geliştirdiği yeni otomatik sistem ile ölçüldü. Doğuma kadar izlenen bu hastaların yenidoğan sağlık durumu kaydedildi. Bulgular: Kolestaz grubunda nativ tiyol ortalama değeri (264,04±34,45), kontrol grubundaki nativ tiyol ortalama değerinden (284,03±42,24) daha düşük olup bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı (P=0,014). Kolestaz grubundaki total tiyol ortalama değeri (297,19 ± 39,41) ise kontrol grubundaki total tiyol ortalama değerinden (322±44,26 ) aynı şekilde daha düşük olup aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (P=0,006). Nativ tiyol değişkeninin gruplara göre hesaplanan cut off değeri 263,4, sensitivitesi 52,1%, spesifitesi 72,9% ve AUC değeri 0,650±0,056, (%95 CI:0,540-0,760) olup grupları tahmin etmedeki etkinliği istatistiksel olarak anlamlıydı (P=0,007). Total tiyol değişkeninin gruplara göre hesaplanan cut off değeri 304,2, sensitivitesi 60,4%, spesifitesi 72,9% ve AUC değeri 0,678±0,055, (%95 CI:0,570-0,786) olup grupları tahmin etmedeki etkinliği istatistiksel olarak anlamlıydı (P=0,001). Kolestaz grubunun doğum haftası(36,28±2,22), kontrol grubunun doğum haftasından (37,18±1,59) düşük olup aralarındaki fark istatiksel olarak anlamlıydı(P0,05). Sonuç: Gebelik kolestazında oksidatif stress durumundaki tiyol/disülfid homeostazisinde, native ve total tiyol oranınlarının anlamlı olarak düşük bulunması gebelik kolestazının oksidatif stres ile ilişkili olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: Thiol/disulfide homeostasis in intrahepatic cholestasis of pregnancy and its effect on perinatal outcomes. METHODS: This controlled case study involved 48 intrahepatic cholestasis pregnancies in 48 healthy women who visited Health Sciences University Zeynep Kamil Women's and Children's Disease Training and Research Hospital between July 2016 and April 2017. Serum thiol/disulfide homeostasis was measured in the women via a new automated system developed by Erel and Neşelioğlu. Foetal health was monitored and recorded up to birth. RESULTS: The mean value of native thiol in the cholestasis group (264,04 ± 34,45) was lower than the mean value of the native thiol group in the control group (284,03 ± 42,24), and this difference was statistically significant (P = 0,014). The mean total thiol value (297,19 ± 39,41) in the cholestasis group was also lower than the mean total thiol value in the control group (322 ± 44,26), and the difference between them was statistically significant (P = 0,006). The cut-off value of the native thiol variable calculated per the groups was 263,4; further, sensivites was 52.1%, specificity 72.9%, and the AUC value 0.650 ± 0.056, (%95 CI:0,540-0,760). All were statistically significant in estimating the native thiol variable groups (P = 0,007). The cut-off value of the total thiol variable calculated per the groups was 304.2, sensivites was 60.4%, specificity 72.9%, and the AUC value 0.678 ± 0,055, (%95 CI:0,570-0,786). The effect of estimating the total thiol variable was statistically significant (P = 0,001). Birth weeks in the cholestasis group were lower than in the control group; this difference was statistically significant (P < 0,05). There was no statistically significant difference between the levels of thiols and the parameters of İntensive care unit, Estimated fetal weight and APGAR among the groups (P > 0,05). CONCLUSIONS: The ratio of native and total thiols in the observed thiol/disulphide homeostasis related to oxidative stress in cholestasis group was significantly low, indicating that pregnancy cholestasis is associated with oxidative stress. KEYWORDS: İntrahepatic cholestasis of pregnancy, Bile acid, Thiol-disulphide homeostasis, Oxidative stress, Perinatal outcome