İnfrakiazmatik koridorun endoskopik transsfenoidal görüntülenmesi (Kadavra anatomik çalışması)
Endoscopic transsphenoidal viewing of infrachiasmatic corridor (Cadaveric anatomic study)
  1. Tez No: 466709
  2. Yazar: ÜMİT ÇELAKIL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN ANIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Endoskop, infrakiazmatik koridor, Endoscopy, infrachiasmatic corridor
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç ve giriş:11 kadavra üzerinde infrakiazmatik koridoru oluşturan nörovasküler yapılar ve varyasyonları görüntülenip dökümente edildi. Genişletilmiş Endoskopik Transsfenoidal yaklaşım, geleneksel yöntemlerle kıyaslandı. Avantajları ve dezavantajları tartışıldı. Gereç ve yöntem: Kocaeli Üniversitesi Beyin Hipofiz Bezi Araştırma Merkezince 2014 yılında düzenlenen ileri Endoskopik Anterior Kafa Tabanı Kursunda kullanılan 11 kadavrada anatomik yapılar görüntülendi. Bulgular: 11 Kadavranın 4 (%36,3) ü kadın, 7 (%63,7) si erkekti. Kadavraların yaş aralığı 55-89 idi. 4 (%36,3) kadavrada nazal septumda deviasyon görüldü. 2 (%18,1) Kadavrada belirgin sfenoid ostium görülmedi. Ortalama koana ile sfenoid ostium arası 15 mm olarak ölçüldü. 5 (%45,4) kadavrada multipl düzensiz septalar izlendi. Sfenoid sinüs pnömatizasyonuna bakıldığında 8 (%72,7) kadavrada sellar tip, 3 (%27,3) kadavrada presellar tip olduğu görüldü. Konkal tip izlenmedi. 8 (%72,8) kadavrada sella tabanı, optik ve karotid tuberensin belirgin bulging yapmaktaydı. 3 (%27,2) kadavrada belirgin bulging izlenmedi. 1(%9) kadavrada karotid tuberensin orta hatta doğru yatay seyir izlediği görüldü. Superior hipofizer arterin 9 (%81,8) kadavrada superiomediale doğru infundibulum boyunca yükseldiği, 2 (%18,2) tanesinde daha dik açıyla optik kiazmaya doğru yükseldiği görüldü. Baziler arterin 8 (%72,7) tanesinde tortiyöze görünümlü olduğu sadece 3 (%27,3) tanesinde düz seyir izlediği görüldü. Kadavraların tamamında BAM'ın ayrı bir bölünme olmadan lilliequist membranı olarak devam ettiği izlendi. İnfrakiazmatik koridorda mamiller body'e kadar nörovasküler yapılar açısından güvenli bir koridor olduğu izlendi. Sonuç: Çok büyük olmayan orta hat yerleşimli suprasellar lezyonlar, genişletilmiş endoskopik transsfenoidal teknikle, infrakiazmatik koridor kullanılarak çıkarılması kolay ve güvenli bir yoldur. Seçilmiş lezyonlarda geleneksel yöntemlere göre komplikasyon oranları daha düşüktür.
Özet (Çeviri)
Aim and Introduction: Neurovascular structures and variations which are forming infrachiasmatic corridor were displayed and documented on 11 cadavers. We discussed advantages and disadvantages of extended endoscopic transsphenoidal approach and compared with conventional methods. Material and Method: 11 cadavers were used in advanced Endoscopic Anterior Skull Base Course in 2014 at Kocaeli University Neurosurgery and Pituitary Research Center. In this course we were viewed anatomical structures. Results: 4 (36,3%) of 11 cadavers were female and 7 (63,7%) were male. Cadavers age range were 55-89. In 4 (36,3%) cadavers deviated nasal septum viewed. Significantly sphenoid ostium was not seen in 2 (18,1%) cadavers. From the sphenoid ostium with choana was measured average 15 mm. In 5 (45,4%) cadavers were viewed multipl irregular septae. When the sphenoid sinus pneumatization in 8 (72,8%) cadavers sellar type and in 3 (27,2%) cadavers presellar type were viewed. Chonchal type was not seen. In 8 (72,8%) cadavers sellar base, optical and carotid tuberen are markedly bulging were observed and in 3 (27,2%) cadavers significantly bulging were not observed. In 1 (9%) cadaver was seen carotid tuberen course horizontal through the midline. Superior hypophyseal artery was viewed in 9 (81,8%) cadavers course rising superiomedial througout infundibulum and in 2 (18,2%) cadavers course steeper angle through the optic chiasm. In 8 (72,7%) cadavers basilary artery looking tortuous, in 3 (27,3%) cadavers looking straight. All of the cadaver was seen without a seperate division BAM continues Lilliequist membrane. Infrachiasmatic corridor until mamillary body was seen a safety way for neurovascular structures. Conclusion: Small and located midline suprasellar lesions remove easily with extended endoscopic transsphenoidal approach. Infrachiasmatic corridor is a safe way. Complication rates are less according to conventional methods in selected lesions.