Endovasküler abdominal aort anevrizma onarımı sonrası komplikasyonların öngörülmesinde St. George ve Siena risk skorlama sistemlerinin karşılaştırılması
Comparison of St. George and Siena risk scoring systems for prediction of complications after endovascular abdominal aneurysm repair
- Tez No: 466710
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞADAN YAVUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: EVAR, Abdominal Aort Anevrizması, Risk Skorları, Siena Risk Skoru, St.George Risk skoru, EVAR, Abdominal Aortic Aneurysm Risk Score, Siena Risk Score, St.George Risk score
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Abdominal aort anevrizmalarının endovasküler tedavisinde (EVAR) skorlama sisteminde ayrıntıların artması klinik kullanımlarını sınırlamaktadır. Siena EVAR skoru ve St.George Vascular Institute risk skorlamaları bu amaçla sonuçları anlamlı olarak etkileyen bazı değişkenleri kullanarak klinik kullanımı daha kolay birer risk skorlaması olarak önerilmişlerdir. Çalışmamızda Siena skoru ve St.George skorlarının EVAR sonrası endoleak, anevrizma ilişkili mortalite ve maliyeti ögörme güçleri açısından karşılaştırılmasını amaçladık. Materyal metod: 2009 -2015 arasında infrarenal abdominal aort anevrizması nedeni ile EVAR ile tedavi edilmiş tüm hastaların preoperatif verilerini Siena EVAR skoru ve St.George Vascular Institute risk skoru ile retrospektif olarak değerlendirildi. Takipte oluşan Endoleak, anevrizma ilişkili mortalite ve maliyet her iki risk grubunda karşılaştırıldı. Sonuç: St.George risk skorlama sistemi EVAR yapılacak hastaların işlem ve sonrasındaki riskini belirlemek için güvenle kullanılabilir. Doğru skorlama sistemleri işlem ve takipte olacak komplikasyonlara karşı işlem öncesi yeniden değerlendirme yapmamıza olanak sağlayabilir. Ayrıca işlem sonrası takip sıklığının belirlenmesi, komplikasyonlar, maaliyet tahmini ve mortalite açısından hasta , hekim ve hastahaneye önemli bilgiler verecektir.
Özet (Çeviri)
Objective: Scoring systems with increased details for risk prediction of endovascular treatment of abdominal aortic aneurysms (EVAR) limits their clinical use. Siena EVAR score, and St. George's Vascular Institute risk score use some variables that affect significantly the outcome and are simple to calculate. Our aim is to compare the predictive power of Siena Score and St.George scores for endoleaks , aneurysm-related mortality and cost. Material and Methods: Preoperative data of all patients treated with EVAR between 2009 -2015 for infrarenal abdominal aortic aneurysms are analysed with Siena EVAR score and St George Vascular Institute risc score retrospectively. Endoleaks, aneurysm-related mortality and costs were compared in both groups. Result: St. George risk scoring system can be used to determine the risk of EVAR with confidence. Correct scoring systems to predict operative and postoperative complications can be useful to reevaluate the patient and prevent complications. Moreover they will give additional information to the patient , physicians and hospitals about the determination of follow-up frequency, complications, cost estimation and patient mortality.