Endotrakeal tüp kaf basıncı regülasyonunda akıllı kaf yöneticisinin postoperatif yakınmalara ve trakeal mukoza üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
The effect of cuff pressure regulation using smart cuff manager (scm) on postoperative complaints and tracheal mucosal injury
  1. Tez No: 466720
  2. Yazar: ALKAN KİBAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı Kaf Yöneticisi, Endotrakeal tüp kaf basıncı, Postoperatif boğaz ağrısı, Smart Cuff Manager, Endotracheal cuff pressure, Postoperative sore throat
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Akıllı Kaf Yöneticisi (AKY) kullanılarak yapılan kaf basınç regülasyonunun postoperatif laringofaringeal yakınmalar ve trakeal mukozal hasar gelişimi üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Elektif cerrahi operasyon geçirecek 18-75 yaş arası, ASA I-II, kadın veya erkek 103 hasta çalışmaya dahil edildi. Grup 1 (n=33) kaf basıncı manometre ile operasyon başında 25 cmH2O olarak ayarlanan hastalar, grup 2 (n=34) kaf basıncı manometre ile 15 dk aralıklar ile 25 cmH2O olarak ayarlanan hastalar ve grup 3 (n=36) AKY ile kaf basıncı ayarlanan hastalar olarak belirlendi. İndüksiyon işleminin ardından erkek hastalar için ID:8, kadın hastalar için ID:7.5 numaralı entübasyon tüpü kullanıldı. Entübasyon işleminin ardından tüpün kafı şişirilmeden önce tüp içerisinden fiberoptik bronkoskop (FOB) (Olympus LF-GP®, Olympus Corp, Tokyo, Japan) ile trakeada herhangi bir mukoza hasarı olup olmadığına bakıldı ve endotrakeal tüp, karinanın 1 cm yukarısında tespit edildi. Ekstübasyon aşamasında, hastaların grup bilgilerinden habersiz bir gözlemci tarafından FOB ile trakea mukoza hasarı değerlendirmesi yapıldı. Hastaların derlenme ünitesinden taburculukları esnasında (1. saat) ve taburculuk sonrası 24. saatte, laringofaringeal yakınmaları sorgulandı. Bulgular: Demografik veriler ve cerrahi ile ilgili veriler açısından gruplar benzer bulundu. Ekstübasyon sonrası 24. saat boğaz ağrısı Grup 3'te en fazla, Grup 1'de en az bulunmuştur (p=0.012). 1. saat görülen boğaz ağrısı gruplar arasında benzer bulunmuştur. 1. ve 24. saat görülen ses kısıklığı, yutma güçlüğü, öksürük, kanlı balgam yakınmaları gruplar arasında benzer bulunmuştur. Fiberoptik bronkoskopik görüntülemede yaygın ülserasyon görülmesi 24. Saatte görülen boğaz ağrısı ile ilişkili bulunmuştur (p=0.04). Entübasyon süresi ile postoperatif komplikasyonlar arasında bir ilişki bulunmamıştır. Operasyon tipi ve operasyon pozisyonu ile postoperatif komplikasyonlar arasında bir ilişki bulunmamıştır. Hemodinamik parametreler gruplar arasında benzer bulunmuştur. Sigara kullanımı ile postoperatif komplikasyonlar arasında bir ilişki bulunmamıştır. Sonuç: Yüksek kaf basıncına bağlı postoperatif boğaz ağrısı önlenmesinde AKY ile sürekli kaf basınç regülasyonu, manometre ile operasyon başında regülasyona ve aralıklı regülasyona göre daha etkilidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the effect of cuff pressure regulation using Smart Cuff Manager (SCM) on postoperative complaints and tracheal mucosal injury. Method: 103 patients with ASA I-II, female or male, aged 18-75 years who underwent elective surgery were included in the study. Group M (n=33) were patients with cuff pressure manometer set to 25 cmH2O at the beginning of the operation, group A (n=34) were patients who were adjusted to 25 cmH2O with 15 min intervals with cuff pressure manometer, Group T patients who were adjusted with SCM. After intubation, the tube was examined for any mucosal injury to the trachea via a fiberoptic bronchoscope (Olympus LF-GP®, Olympus Corp., Tokyo, Japan) from the tube before inflating the cuff and the endotracheal tube was detected 1 cm above the carina. During the extubation period, an observer unaware of the patient's group information evaluated the tracheal mucosal injury with FOB. Laryngopharyngeal complaints were questioned during discharge (1st hour) and at 24th hour post-discharge from the patients postoperative care unit. Results: Demographic data and surgical data were similar between the groups. The 24th hour post-extubation sore throat was the most common in Group 3 and the least in Group 1 (p = 0.012). 1st hour of sore throat was similar among the groups. 1st and 24th hours of hoarseness, dysphagia, cough, blood-streaked expectorant complaints were found to be similar among the groups. Diffuse congestion on fiberoptic bronchoscopic examination is associated with postoperative 24th hour sore throat (p=0.04). There was no correlation between the duration of intubation and postoperative complications. There was no correlation between operation type and postoperative complications. There was no correlation between operation position and postoperative complications. The haemodynamic parameters of the groups were similar. There was no association between smoking and postoperative complications. Conclusion: Continuous cuff pressure regulation with SCM at the prevention of postoperative sore throat due to high cuff pressure is more effective than regulation at the beginning of operation and intermittent regulation.