Kocaeli ili; İzmit, Başiskele ve Derince ilçelerinde takip altındaki gebelerde tekrarlayan baş ağrısı prevalansı ile baş ağrılarının neden olduğu yaşam kalitesi ve sosyal kayıpların belirlenmesi
Assesement of recurrent headache prevalance, and related quality of life and social loss among pregnants who were followed up at primer care centers by family phisicians in Kocaeli province; İzmit, Başiskele, Derince districts
- Tez No: 466721
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCAY MÜGE ALVUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Gebe, Gerilim Tipi Baş Ağrısı, HARDSHIP, Migren, Yaşam Kalitesi
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
KOCAELİ İLİ; İZMİT, BAŞİSKELE VE DERİNCE İLÇELERİNDE TAKİP ALTINDAKİ GEBELERDE TEKRARLAYAN BAŞ AĞRISI PREVALANSI İLE BAŞ AĞRILARININ NEDEN OLDUĞU YAŞAM KALİTESİ VE SOSYAL KAYIPLARIN BELİRLENMESİ Amaç: Bu çalışmada Türkçe'si“Baş Ağrısına Atfedilmiş Kısıtlılık, Engellilik, Sosyal Yetersizlik ve Bozulmuş Katılım”olan HARDSHIP (Headache-Attributed Restriction, Disability, Social Handicap and Impaired Participation) anketinin gebeler için yeniden düzenlenilen formu ile takip altındaki gebelerde tekrarlayan baş ağrısı sıklığı ile baş ağrılarının neden olduğu yaşam kalitesi ve sosyal kayıpların belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Anket formu Kocaeli ili; İzmit, Başiskele ve Derince ilçelerinde Aile Sağlığı Merkezleri'ne kayıtlı gebelerden çalışmaya alınma kriterlerini karşılayan ve çalışmaya katılmayı kabul eden toplam 165 gebeye uygulandı. Anket 5 bölümden oluşmakta olup toplam 101 soru mevcuttu. Bulgular: Çalışmamıza katılanların kaba bir yıllık baş ağrısı prevalansı %67,90 olarak hesaplandı. Tahmini nokta prevalans hesaplamasında sonuç %9,46 (tahmini önceki gün baş ağrısı sıklığı) olarak bulundu. Katılımcılarda GTBA prevalans değeri %23,6, migren prevalans değeri %16.3 olarak bulundu. Migren tanısı alan 27 gebeden 9'u ve GTBA tanısı alan 39 gebeden 6'sı gebelik sırasında baş ağrısı sıklığının azaldığının belirtmişlerdir. Yaşam kalitesi; migren için hayattan duyulan memnuniyet ve genel yaşam kalitesi algısı alt başlıklarında, GTBA için ise günlük yaşam enerjisi ve gündelik işleri yapma yeteneği alt başlıklarında anlamlı olarak azalmıştır. Sonuç: Çalışmamızın da gösterdiği gibi baş ağrısı yaşam kalitesini bozan ve iş/sosyal kayıplara neden olan önemli bir toplum sağlığı sorunudur. Gebelerdeki sıklığı birinci basamakta biyopsikososyal ve kişi merkezli yaklaşımı gerekli kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ASSESEMENT OF RECURRENT HEADACHE PREVALANCE, AND RELATED QUALITY OF LIFE AND SOCIAL LOSS AMONG PREGNANTS WHO WERE FOLLOWED UP AT PRIMER CARE CENTERS BY FAMILY PHISICIANS IN KOCAELİ PROVINCE; İZMİT, BAŞİSKELE, DERİNCE DISTRICTS Aim: In this study we aimed to assess the frequency of recurrent headache, related quality of life and social loss among pregnants who followed up at primer care centers by family phisicians in Kocaeli; İzmit, Başiskele, Derince district. Material and Methods: HARDSHIP questionnaire that altered form for pregnasts was used to gather data from pregnants who followed up at primer care centers by family phisicians in Kocaeli; İzmit, Başiskele, Derince district. The questionnaire applied to pregnants who accepted to participate in this study. The questionnaire has 5 parts and 101 questions. Results: Oneyear headache prevalance and point prevalence were calculated as 67,90 % and 9,46 %, respectively. Migrain prevalances was 16.3 %, and TTH prevalance was 23,6%, respectively. 9 of 27 patients diagnosed with migraine and 6 of 39 patients diagnosed with TTH said their headaches have been improved during their pregnancy. It has been found decrease significantly quality of life for migraine in these two domains: General life quality nowadays and satisfaction from life. It has been found decrease significantly quality of life for TTH in these two domains: Energy for everyday life and ability to perform your daily living activities. Conclusion : As our study showed, headache is an important public health problem that disturbs quality of life and causes work/social losses. Prevalance of headache in pregnants makes biopsychosocial and person-centered approach essential at primary care. Keywords : Pregnant, Tension Type Headache, HARDSHIP, Migraine, Quality of Life