İyilik dönemindeki iki uçlu bozukluk tanılı hastalarda içe bakış, içgörü, üstbiliş ve psikolojik zihinliliğin işlevsellik ile ilişkisi
Relation of self reflection, insight, metacognition and psychological mindedness to functionality in remitted patients with bipolar-I disorders
- Tez No: 466914
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN EMREM BEŞTEPE, UZMAN İSHAK SAYGILI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: İki uçlu bozukluk, işlevsellik, içgörü, üstbiliş, psikolojik zihinlilik, Bipolar disorder, functionality, insight, self reflection, metacognition, psychological mindedness
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Giriş ve Amaç: İki Uçlu Bozukluk hastalığının, duygudurum dönemlerinden bağımsız olarak, işlevsellik düzeylerini birçok alanda etkilediği bilinmektedir. Bu çalışma ile, iyilik dönemindeki hastaların, içgörü, içe bakış, üstbiliş ve psikolojik zihinlilik düzeylerinin işlevsellik üzerine etkilerinin araştırılması planlandı. Yöntem: Bu çalışma Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Polikliniklerine başvuran, DSM-5'e göre İUB-I tanısı konulmuş ve iyilik döneminde olan 81 gönüllü hasta dahil edilerek yapıldı. Hastaların işlevselliğini değerlendirmek için Kısa İşlevsellik Değerlendirme Ölçeği (KİDÖ), içe bakış ve içgörü seviyesini ölçmek için İçe Bakış ve İçgörü Ölçeği (İBİG), üstbiliş düzeyini ölçmek için Üstbiliş Ölçeği-30 (ÜBÖ-30), psikolojik zihinlilik düzeyini ölçmek için ise Psikolojik Zihinliliğin Dengelenmiş Dizini (PZDD) uygulandı. İşlevsellik ile İBİG, ÜBÖ-30 ve PZDD arasındaki ilişkiler korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon analizleri ile incelendi. Bulgular: İBİG ölçeğinin içgörü alt ölçeğinden düşük puan alınması, yani içgörünün daha düşük düzeyde olmasının, bozulmuş işlevsellik düzeyini (KİDÖ Toplam) yordadığı bulundu. İşlevselliğin alt boyutu olan özerklik düzeyinin, endişelere dair olumlu inançlar (ÜBÖ) alt boyutu puanları tarafından predikte edildiği saptandı. Yine İBİG ölçeğinin içgörü alt ölçeği ile ölçülen yüksek içgörü düzeyinin, mesleki işlevsellik düzeyini öngördüğü diğer bir bulgumuzdur. Bununla birlikte, artmış bilişsel güvensizlik (ÜBÖ) düzeyinin ve düşük içgörünün (İBİG), düşük bilişsel işlevselliği yordadığı saptandı. Hastaların mali konulardaki azalmış işlevselliklerinin ise, bilişsel fonksiyonlarına olan artmış güvensizlikleri (ÜBÖ) ile ilgili olduğu görüldü. Ayrıca, içgörü (İBİG) düzeyleri yüksek olan hastaların, işlevselliğin bir başka boyutu olan, kişilerarası ilişkilerinin daha iyi durumda olduğu bulundu. Son olarak, kişinin boş zaman etkinlikleri konusundaki aktiflik düzeyinin, içgörüsünün (İBİG) daha kötü ve patolojik düzeyde, sürekli aklından geçen düşüncelerle meşgul olma durumu yani bilişsel farkındalığının (ÜBÖ) daha yüksek olması ile yordandığı görüldü. Psikolojik zihinliliğin ise, işlevsellik ve alt boyutları ile ilgili olmadığı bulundu. Sonuç: Bu çalışma ile İUB-I hastalarının ötimik dönemlerinde, genel ve alt boyutlarıyla işlevsellik düzeylerini, endişeye dair olumlu inançlar, bilişsel güvensizlik ve bilişsel farkındalık gibi üstbilişsel fonksiyonlardaki patolojik artış ile içgörü düzeyindeki olumsuz değişimlerin yordadığı ortaya koyuldu. Bu sonuçlarla, üstbilişsel fonksiyonlar ile içgörü düzeylerinin değerlendirilmesi ve geliştirilmesine yönelik müdahaleler ile İUB-I hastalarının daha işlevsel duruma getirilebileceği söylenebilir. Ancak, bunun netleştirilmesi açısından, daha ileri ve desteklekleyici çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
RELATION OF SELF REFLECTION, INSIGHT, METACOGNITION AND PSYCHOLOGICAL MINDEDNESS TO FUNCTIONALITY IN REMITTED PATIENTS WITH BIPOLAR-I DISORDERS Introduction and Objective: Bipolar Disorder affects the levels of functionality in many areas independently of mood periods. In this study, it was planned to investigate the effects of self reflection, insight, metacognition and psychological mindedness on the functioning of patients in the euthymic period. Method: This study was carried out by including 81 volunteers who were admitted to Erenköy Psychiatry Training and Research Hospital Psychiatry Outpatient Clinics, diagnosed with BPD according to Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders-5 (DSM-5) and who were in recovery period. Functioning Assessment Short Test (FAST) was used to assess the functioning of the patients, the Self Reflection and Insight Scale (SRIS) to measure the level of self reflection and insight, Metacognition Questionnaire-30 (MCQ-30) to measure the metacognition level and Psychological Mindedness Balanced Index (PMBI) to measure the psychological mindedness level. Relations between functionality and SRIS, MCQ-30, PMBI was analyzed by correlations and multiple linear regression analysis. Results: We found that the insight subscale of SRIS had a lower score, that is the lower level of insight, predicted a deteriorated level of functionality (FAST total). It was found that the level of autonomy, which is the sub-dimension of functioning, was predicted by the level of positive beliefs in anxiety (MCQ). Another finding that the high level of insight, measured by the insight subscale of the SRIS, predicts the level of vocational functioning. However, decreased cognitive confidence (MCQ subscale) and lower level of insight (SRIS subscale) were found to predict lower cognitive functioning. It has been observed that the diminished functioning of the patients in finances is related to the decreased cognitive confidence (MCQ). Moreover, patients with high levels of insight (SRIS) found that interpersonal relationships, another dimension of functioning, were in a better state. Finally, it was seen that negative changes in the level of activity on leisure activities was predicted to be worse with insight (SRIS) and higher level of cognitive selfconsciousness (MCQ), that is the person was engaged in pathological thinking, Psychological mindedness, however, was not related to functionality and its sub-dimensions. Conclusion: With this study, it was revealed that functional levels with general and sub-dimensions in euthymic periods of BPD patients, were predicted by negative changes in the level of insight and pathological increase in metacognitive functions such as positive beliefs in anxiety, decreased cognitive confidence and increased cognitive selfconsciousness. With these results, it can be said that IUB-I patients can be brought to a more functional state by the interventions for evaluating and developing metacognitive functions and insight levels. However, there is a need for further and supportive studies to clarify this.