Sıçan siyatik sinirinde oluşturulan kompresyon hasarı sonrası alfa-lipoik asit kullanımının sinir dokusunun iyileşmesi üzerine etkisinin araştırılması
Evaluation of the effect of alpha-lipoic acid on the improvement of the nervous tissue after compression injury in a rat sciatic nerve model
  1. Tez No: 466925
  2. Yazar: MURAT YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEYZA KARAGÖZ GÜZEY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Alfa lipoik asit, kompresyon yaralanması, periferik sinir, rat, siyatik sinir, Alpha lipoic asit, peripheral nerve, rat, sciatic nerve
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Sıçan siyatik sinirinde kompresyon yaralanması oksidatif strese yol açmaktadır. Alfa lipoik asit (ALA) sinir dokusunu koruyucu etkileri olan bir antioksidandır. Bu çalışmada sıçanlarda kompresyon tipi siyatik sinir hasarı sonrasında ALA tedavisinin etkilerini araştırmak amaçlandı. Metotlar: Kırk sıçan beş gruba ayrıldı. Bütün gruplarda siyatik sinir sakrifiye edilmeden önce yürüme analizleri yapıldı. Grup I'de (sham grubu) siyatik sinir ortaya konuldu ancak ezilmedi. Grup II (erken kontrol grubu, 24.saat), Grup III (geç kontrol grubu, 7.gün), Grup IV (erken deney grubu, 24.saat) ve Grup V'te (geç deney grubu, 7.gün) sağ siyatik sinir ortaya konularak anevrizma klipsi ile 300 saniye süreyle sıkıştırıldı. Kompresyon yaralanmasından bir saat sonra Grup II ve Grup III'te deneklere serum fizyolojik (SF) verilirken (2,5 ml, intraperitoneal), Grup IV ve Grup V'te ALA (100 mg/kg, intraperitoneal) uygulandı. Grup I, II ve IV'te siyatik sinir kompresyonu sonrası 24.saatte tekrar yürüme analizi yapıldı, Grup III ve V'te ise siyatik sinir kompresyonu sonrası 7.günde tekrar yürüme analizi yapıldı. Bütün gruplarda yapılan yürüme analizi sonrasında siyatik sinir doku örnekleri alındı, alınan siyatik sinir doku örneklerinde malondialdehid (MDA), süperoksit dismutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GSH-Px) ve katalaz (CAT) enzim aktiviteleri ölçüldü. Bulgular: Grup II, III, IV ve IV'te yürüme skorunun sham grubundan anlamlı olarak daha düşük olduğu görüldü (p˂0.05). Grup II ve Grup IV arasında ve Grup III ve V arasında yürüme skoru anlamlı farklılık göstermedi (p>0.05). Grup II ve Grup IV'ün CAT değeri, Grup IV'ün GSH-Px ve MDA değeri, Grup II ve Grup IV'ün SOD değeri Grup I'den anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p˂0.05). Grup I, Grup III ve Grup V arasında CAT değeri, GSH-Px değeri, MDA değeri, SOD değeri anlamlı farklılık göstermedi (p>0.05). Sonuç: Bu çalışmada siyatik sinir kompresyon yaralanması sonrasında 100 mg/kg dozunda ALA tedavisi uygulanmasının, 24.saat ve 7.gün sonrasında oksidatif stres ve fonksiyonel iyileşme üzerinde tedavi edici bir etkisinin olmadığı saptandı. Alfa lipoik asitin kompresyon tipi periferik sinir yaralanmasında tedavi edici etkisinin değerlendirilmesinde etkin dozun ve tedavi edici mekanizmanın açıklanabilmesi için daha fazla deneysel ve klinik çalışma yapılmasına ihtiyaç olduğu düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: Crush injury to the sciatic nerve may cause oxidative stress. Alfa lipoic acid (ALA) is a neuroprotective metabolic antioxidant. This study was designed to investigate the antioxidant effects of treatment with ALA on the crush injury of rat sciatic nerve. Methods: Forty rats were randomized into five groups. In the Groups II, III, IV and V, the right sciatic nerve was exposed and compressed for 300 seconds with an anevrisma clips. In Group I, the sciatic nerve was explored but not compressed. Saline (2,5 ml, intraperitoneally) was performed in the Groups II and III received saline, and ALA (100 mg/kg, 2 ml, intraperitoneally) in the groups IV and V 1 hour after compression injury of the rigth sciatic nerve. All animals were evaluated for walking analyses before compression injury. Analyses were repeated 24 hours after injury in the Groups I, II, and IV, and 7 days after injury in the Groups III and V. Malondialdehyde (MDA), superoxide dismutase (SOD), glutation peroksidase (GSH-Px) and catalase (CAT) enzyme activities were measured in samples of sciatic nerve tissue. Results: The walking score was significantly lower in the Groups II, III, IV and V than to be in the Group I (p0.05). The CAT level in the Groups II and IV, GSH-Px and MDA levels in the Group IV, and the SOD levels of the Groups II and IV were significantly higher than to be in the Group I (p0.05) Conclusion: In this study, it was observed that ALA treatment in 100 mg intraperitoneally dose had not any treatment effect in the compression injury of rat sciatic nerve. To evaluate the treatment effect of ALA, it is thought that it is required more experimental and clinical studies using various doses of ALA.