Bupivakain ile oluşturulan siyatik sinir bloğuna lipit etkisi
The effect of lipid emultion on sciatic nerve block induced by bupivacaine
  1. Tez No: 931376
  2. Yazar: UMUT DENİZ ADANUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL DARÇIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Bupivakain, lipid çözeltisi, siyatik sinir, sıçan, nörotoksisite, Bupivacaine, lipid emultion, sciatic nerve, rat, neurotoxicity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Lokal anesteziklerle oluşturulan periferik sinir bloklarında nadir de olsa lokal anestezik sistemik toksisitesi görülebilmektedir. Bu durumda damar içine lipid çözeltisi verilmesi uygun tedavi yöntemlerinden biri olmuştur. Bu randomize, kontrollü, deneysel hayvan çalışmasında anestezi altındaki sıçanlarda bupivakain ile oluşturulan siyatik sinir bloğuna, aynı bölgeye verilen lipit çözeltisinin etkileri araştırılmıştır. On dört adet erişkin dişi Wistar-Albino sıçan random eşit iki gruba ayrıldı. Spontan solunum altında deneklere ultrasonografi eşliğinde 30 Gauge iğne ile sağ siyatik sinir bloğu yapıldı. Sol bacak negatif kontrol olarak bırakıldı. Grup B'ye (n=7) 0,1 mililitre %0,5 Bupivakain uygulandı, sonrasında 3 dakika aralıklarla motor ve duysal blok süreleri ölçüldü. Grup BL'ye 0,1 mililitre %0,5 Bupivakain uygulandı, duysal blok başladıktan sonra aynı bölgeye 0,1 mililitre Intralipit %20 uygulandı ve 3 dakika aralıklarla motor ve duysal blok süreleri ölçüldü. Deney sonrası 28. günde uygun cerrahi yöntemle siyatik sinir bütünüyle çıkarılıp, dekapitasyon yöntemiyle denekler sakrifiye edildi. Kronik inflamasyon ve doku hasarı uygun histopatolojik yöntemle incelendi. Grup BL'nin motor ve duysal blok sürelerinin Grup B'ye göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde kısaldığı görüldü. Örnekler kör (hangi örneğin kontrol grubuna hangi örneğin deney grubuna ait olduğu bilinmeden) bir şekilde mikroskopik olarak değerlendirildi. Hiçbir örnekte sinir hasarı ya da inflamasyon bulgusuna rastlanmadı. Lokal uygulanan lipid çözeltisinin rat siyatik sinirinde bupivakain ile oluşturulan motor ve duyusal blok süresini anlamlı derecede azalttığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Local anesthetic systemic toxicity, though rare, can occur in peripheral nerve blocks. In such cases, administration of an intravenous lipid solution has become one of the appropriate treatment methods. In this randomized, controlled, experimental animal study, the effects of a lipid solution administered to the same region on a bupivacaine-induced sciatic nerve block were investigated in anesthetized rats. Fourteen adult female Wistar-Albino rats were randomly divided into two equal groups. Under spontaneous breathing, a right sciatic nerve block was performed on the subjects with a 30 Gauge needle under ultrasound guidance. The left leg was left as a negative control. Group B (n=7) received 0.1 milliliters of 0.5% Bupivacaine, and motor and sensory block durations were measured at 3-minute intervals. Group BL received 0.1 milliliters of 0.5% Bupivacaine, followed by 0,1 milliliters of Intralipid 20% administered to the same region after the sensory block started, with motor and sensory block durations measured at 3-minute intervals. At the 28th day, the sciatic nerve was entirely excised through appropriate surgical methods, and the subjects were sacrificed wit decapitation. Chronic inflammation and residual tissue damage were examined using appropriate histopathological methods. It was observed that the motor and sensory block durations in Group BL were statistically significantly shorter compared to Group B. The samples were evaluated microscopically in a blinded manner, without knowing which sample belonged to the control group or the experimental group. No signs of nerve damage or inflammation were observed in any of the samples. It was found that the locally administered lipid solution significantly reduced the duration of motor and sensory block induced by bupivacaine in the rat sciatic nerve.