Türkiye'de iç göçlerin göç veren bölgelere etkisi ve tersine göç imkânları: Kastamonu örneği
The impact of internal migration for emigration regions in Turkey and return migration facilities : The case of Kastamonu
  1. Tez No: 467330
  2. Yazar: RIDVAN ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, İç göç, Tersine Göç, Emekli Göçü, Kastamonu, Migration, Internalmigration, Return migration, Retirement migration, Kastamonu
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 359
Özet
Bu çalışma göç sosyolojisi kapsamında, iç göçlerin göç veren bölgeler üzerindeki ekonomik, siyasi ve sosyo-kültürel etkilerini ve tersine göçün mümkün olup olmadığını Kastamonu'nun İstanbul ile kurduğu göç ağı üzerinden tespit etmeyi amaçlamaktadır. İç göç ile ilgili literatür tarandığı zaman çok sayıda çalışma olduğu ancak iç göçlerin göç veren bölgeler açısından ne tür etkileri olduğunun büyük oranda ihmal edildiği görülmektedir. 1950'lerden sonra kitleselleşen iç göçlerin göç veren bölgeler açısından olumlu ve olumsuz etkilerini tespit etmek göç veren illerde gelişen bugünkü yapıyı anlayabilmek, sorunları çözebilmek açısından önem arz etmektedir. Ayrıca literatürde göçlerin tek yönlü bir süreç olarak ele alınıp değerlendirildiği ve tersine göç üzerinde durulmadığı görülmektedir. Bu bağlamda günümüzde gelişen ekonomik, siyasi ve sosyo-kültürel koşullara bağlı olarak bir tersine göç olgusunun söz konusu olup olamayacağı çalışmada değerlendirilen bir diğer boyut olmuştur. Çalışmada, nicel verilerle desteklenen nitel saha çalışmasına dayalı olarak iç göç olgusu, kendi süreçleri ve etkileri bağlamında betimsel olarak tespit edilmiş ve yorumlanmıştır. İç göçlerin, göç veren bölgeler açısından günümüzde ekonomik, siyasi ve sosyo-kültürel boyutlarda gittikçe yükselen katkıları olduğu ortaya çıkarılmıştır. Tersine göçün ise sınırlı düzeyde olduğu, mevsimsel emekli gidiş-dönüşleri formunda geliştiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine, economic, political and socio-cultural impacts of the internal migrations on the emigration regions and the possibility of the return migration through the migration network established between Kastamonu and Istanbul within the scope of migration sociology. There are many studies when literature about internal migration is checked, however, it is obvious that types of influences of internal migrations are largely neglected in terms of emigration regions. After 1950s, It is a more of an issue to identify the positive and negative effects of mass internal migration in the terms of emigration regions; to able to understand and solve the problems of the current growing structure of emigration province.Also, It's seen that migrations are evaluated as a one way process and return migration is not considered in the migration literature. Another aspect of this study that has been evaluated in this context is, depending on today's developing economic, political and socio-cultural conditions, whether this could form a return migration phenomenon or not. In the study, the phenomenon of internal migration, based on a field study supported with quantitative data, is identified and interpreted in the context of own processes and effects in a descriptive way. It's found out that nowadays internal migrations have increasingly rising contributions to the emigration regions in terms of economic, political and socio-cultural. It's been found that, return migration is in limited levels and it's developed in the form of seasonal round trips of retiree.