Geri Dön

(5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre) fikri hakların haczi ve paraya çevrilmesi

(According to the Law on Intellectual and Artistic Works no. 5846) attachment and liquidation of intellectual property rights

  1. Tez No: 468562
  2. Yazar: NAGİHAN TÜYSÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMEL HANAĞASI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medeni Usül İcra İflas Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233

Özet

Geçmişten günümüze kadar değişen ve gelişen fikir ve sanat eserleri gerek üzerindeki hakların korunması gerek üzerinde tasarruf işlemlerinin veya borçlandırıcı işlemlerin yapılması açısından farklılıklar göstermiştir. Günümüzde fikir ve sanat eserlerinin somutlaşmış hali ve bu eserler üzerindeki manevi ve mali haklar birbirlerinden ayrılmış ve ayrı koruma konusu olmuşlardır. Çalışmamızın konusu, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre fikri hakların haczi ve paraya çevrilmesidir. Bir malın veya hakkın haczin konusu olabilmesi için borçlunun maddi bir değer ifade eden malvarlığı içerisinde yer alması gerekir. Bu bağlamda fikir ve sanat eserlerinin somutlaşmış hali ve bu eserler üzerindeki mali haklar, mali haklara ilişkin hukuki işlemlerden doğan para alacakları ve bağlantılı haklar haczin konusunu oluşturur. Çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu çerçevesinde, fikri mülkiyet hukukunun kavramsal çerçevesi incelenmiş, öncelikle“fikri hak”kavramından bahsedilmiş ve fikir ve sanat eserlerinin niteliği belirlenmiştir. Daha sonra“eser”kavramı,“eser sahipliği”ve“eser üzerindeki haklar”ayrıntılı olarak incelenmiş olup ve son olarak da,“bağlantılı hak”ve“bağlantılı hak sahipleri”incelenmiştir. Çalışmamızın ikinci bölümünde ise, ilk olarak haczin konusu üzerinde durulmuştur. Daha sonra haczin gerçekleştirilmesi, somutlaşmış fikri ürünün haczinde, mali hakkın haczinde, mali haklara ilişkin hukuki işlemlerden doğan para alacaklarının haczinde ve bağlantılı hakkın haczinde hangi hükümlerin uygulanacağı üzerinde durulmuş ve haczin birden fazla eser sahipliğine etkisinin nasıl olacağına açıklama getirilmeye çalışılmıştır. Haczin alacaklı, borçlu ve üçüncü kişiler bakımından etkisi ele alınmıştır. Son alarak da haczedilen fikir ve sanat eserlerinin paraya çevrilmesi üzerinde durulmuştur.

Özet (Çeviri)

Intellectual and artistic works that have differed and developed from yesterday to today, have shown changes in terms of obligatory transactions, dispositive transactions and protecting the rights on them. Today, the concrete state of intellectual and artistic works and moral and financial rights on these works have been separated from each other and become a matter of separate protection. The subject of this study is attachement of intellectual property rights and converting into money according to the Law on Intellectual and Artistic Works No. 5846. In order to a property or a right to be a matter of attachment, it should represents a material value. In this context, concrete forms of intellectual and artistic works and financial rights on these works, claims to money arising from legal transactions relating to financial rights and related rights constitute the subject of the attachment. Our study consists of two chapters. In the first chapter, the conceptual framework of the law of intellectual property was examined in the frame of Intellectual and Artistic Works Law, firstly the concept of“intellectual rights”was mentioned and the quality of the works of intellectual and artistic works was determined. Later on, the concept of“work”,“ownership of works”and“rights on works”have been examined in detail and finally,“related rights”and“related rights holders”have been examined. In the second chapter of our study, firstly the issue of the attachment is discussed. It was then tried to explain what provisions would be applied in the attachment procedure, the attachment of the embodied intellectual product, the deposit of the financial right, the receipt of the money receivables arising from the legal proceedings concerning the financial rights and the attachment of the related right, and how the attachment will affect the ownership of more than one works is explained. Atttachment effects to creditors, debtor and third parties are examined. Lastly, intellectual property and artistic works that were seized were turned into money are discussed.

Benzer Tezler

  1. Telif Hukukunda işlenme eserler

    Adaptations in Copyright Law

    UĞUR TEKERCİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    HukukYıldırım Beyazıt Üniversitesi

    Özel Hukuk Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HAYRİ BOZGEYİK

  2. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre eser sahibinin hakları

    Author's rights according to Law on Intellectual and Artistic Works

    ABDULLAH TAYYİB ÖZBEK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Hukukİstanbul Medeniyet Üniversitesi

    Özel Hukuk Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. EMRULLAH KERVANKIRAN

  3. Sinema eseri üzerindeki mali haklar

    Economical rights on the works of cinema

    HANDE GÜL KÜÇÜKKAYA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2013

    HukukGalatasaray Üniversitesi

    Özel Hukuk Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. TOLGA AYOĞLU

  4. Telif haklarının kanunla korunmasının mimarlık mesleği açısından incelenmesi

    To protect copyrights with law for architectural projects

    GÜLFEM KARAER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    Hukukİstanbul Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. E. NİGAN BAYAZIT

  5. Fikir ve sanat eserleriyle ilgilil manevi, mali ve bağlantılı hakların ihlali suçları (FSEK Md. 71)

    Violation crimes about moral, financial and related rights of intellectual and artistic works

    KEMAL ALİMOĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    HukukMarmara Üniversitesi

    Hukuk Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. AHMET GÖKCEN