Adolesanlarda internet bağımlılığı ile ruhsal sorunlar ve obezite arasındaki ilişki
The relationship between internet addiction in adolescents, and religious problems and obesity
- Tez No: 468948
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSKENDER GÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: İnternet bağımlılığı, adolesan, obezite, ruhsal sorunlar, Internet addiction, adolescents, obesity, mental problems
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Giriş: Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin hızlandığı bu dönemde cep telefonu, bilgisayar ve internet teknolojilerinin yeri ve önemi oldukça büyüktür Ancak internet hayatı kolaylaştırmanın yanı sıra, olumsuz özelliklerini de göstermektedir. Kişilerin planladıklarından daha uzun sürede internette kalmaları patolojik internet kullanımına sebep olarak kişilerde fiziksel, bilişsel, ruhsal sorunlara, akademik başarısızlıklara, obezite ve fiziksel inaktiviteye sebep olmaktadır. Bunun sonucunda da 'internet bağımlılığı' kavramının ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Amaç: Bu çalışma sosyoekonomik düzey bakımdan farklı iki okuldaki 10-14 yaş grubu adolesanlarda internet bağımlılığı ile ruhsal sorunlar ve obezite arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır Gereç ve yöntem: Araştırmanın evrenini, 2016- 2017 eğitim - öğretim yılında Kayseri ili merkez ilçelerinde bulunan ortaokulların 5.,6.,7 ve 8. sınıflarında okuyan öğrenciler oluşturmaktadır. Kayseri ili merkez ilçelerde 2016-2017 eğitim-öğretim yılı içerisinde toplamda 81.285 ortaokul öğrencisi bulunmaktadır. Bunun 5125'i özel okullarda, 76.160'ı da devlet okullarındadır. Araştırmanın örneklemi belirlenirken, devlet ve özel okulların kendi içlerinden kura çekilerek araştırmanın yapılacağı iki okul belirlenmiştir. Devlet okulunda ortaöğretimde okuyan toplam öğrenci sayısı 760, özel okuldaki toplam öğrenci sayısı ise 528'dir. Bu çalışmada örneklemin bütününe ulaşılması planlanmıştır. Devamsızlık, rapor vb. nedenlerle devlet okulundan 738 öğrenciye (% 97.1), özel okuldan ise 505 (% 95.6) öğrenciye ulaşılmış olup örneklemi 1243 kişi oluşturmaktadır.Veriler, araştırmacı tarafından konu ile ilgili literatür taranarak geliştirilen anket formu ile yüzyüze görüşülerek toplanmıştır.Anket formunda öğrencilerin sosyodemografik özellikleri, yaşam tarzı, fiziksel akivite ve beslenme alışkanlıkları sorgulanmıştır.Anket formunda 'İnternet Bağımlılık Ölçeği' ve 'Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği' 'ne yer verilmiştir.Araştırma için Erciyes Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Değerlendirme Etik Kurulu tarafından izin alınmıştır.Araştırmanın uygulanabilmesi için Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğünden ve okul müdürlüğünden gerekli yasal yazılı izin ve araştırmaya katılan bireylerin yazılı onamları alınmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Statistical Package for Social Sciences for Windows (SPSS) 22.0 programı kullanılmıştır. Bulgular: Adolesanlarda problemli internet kullanımı oranı % 6.8 olarak saptandı. Ayrıca özel okuldaki öğrencilerin internet bağımlılık oranı daha yüksek bulundu. Adolesanların bazı sosyo- demografik özelliklerinin internet bağımlılık oranlarını etkilediği saptanmıştır. Patolojik internet kullanımı erkek öğrencilerde, yaşı daha büyük olanlarda, ailesinin ekonomik durumu iyi seviyede olanlarda, babasının eğitim seviyesi yüksek olanlarda, kendine ait bilgisayarı ve cep telefonu olanlarda, deneyimli internet kullanıcılarında, günlük ve haftalık internet kullanım süresi yüksek seviyede olanlarda daha yaygındır. Bu araştırmada patolojik internet kullanımı ile obezite ve ruhsal sorunlar arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Sonuç: Patolojik internet kullanımı ciddi bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Ebeveynlerin, öğretmenlerin, çocuk ve ergenlerin internet bağımlılığı konusunda farkındalıklarını artırmak ve interneti daha güvenli kullanmak gerektiği konusunda okul psikolojik danışma ve rehberlik sevislerinin eğitim çalışmaları yapması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: In this period of accelerating scientific and technological developments, the place and importance of mobile phones, computers and internet technologies is very big. However, the internet not only facilitates life but also shows its negative features. Staying on the internet for longer than people plan to cause pathological internet usage, causing physical, cognitive, mental problems, academic failures, obesity and physical inactivity in people. This resulted in the emergence of the concept of 'internet dependence'. Aim: This study was conducted to evaluate the relationship between internet addiction, psychological problems and obesity in 10-14 age group adolescents in two different schools from socioeconomic level. Materials and methods: Students studying in the 5th, 6th, 7th and 8th grades of secondary schools in Kayseri provincial centers in 2016 - 2017 academic year. There are a total of 81,285 middle school students in Kayseri provincial central districts in the academic year of 2016-2017. Of these, 5125 are in private schools and 76.160 are in public schools. When the sample of the research was determined, two schools were selected from which the state and private schools could draw lots from within themselves. The total number of students studying at secondary school in public school is 760 and the total number of students in private school is 528. In this study, it is planned to reach the whole of the sample. Absence, report etc. 738 students from the public school % 97.1 and 505 students from the private school % 95.6 were reached for the reason; the sample consisted of 1243 students. The sociodemographic characteristics, lifestyle, physical activity and nutritional habits of the students were questioned in the questionnaire form. Questionnaires were given on the questionnaire about 'Internet Dependency Scale' and 'Depression Scale for Children' Erciyes University Scientific Research Ethics Committee approved permission for the research. For the application of the study, the written approval of the individuals who participated in the required legal written permission and research from Kayseri Provincial Directorate of National Education and the school directorate were taken. Statistical Package for Social Sciences for Windows (SPSS) 22.0 program was used for the evaluation of the data. Results: The rate of problem internet use in adolescents was 6.8%. In addition, the internet addiction rate of students in that particular study was higher. It has been determined that some socio-demographic characteristics of adolescents affect internet dependency rates. The use of pathological internet is more common among boys, older, older, older, older, older, older, those who have their own computers and mobile phones, experienced Internet users, daily and weekly internet usage. There was no significant relationship between pathological internet use and obesity and mental problems in this study. Conclusion: The use of pathological internet has become a serious public health problem. Parents, teachers, children and adolescents need to improve their awareness of internet addiction and make use of the Internet more safely, and school psychological counseling and guidance services should do educational work