Transplantasyon sonrası canlı karaciğer donörlerinde sağlıkla ilgili yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of healthy quality of life in living liver donors after transplantation
- Tez No: 468982
- Danışmanlar: DOÇ. DENİZ BALCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Transplantasyon, karaciğer donörü, yaşam kalitesi, SF-36, Transplantation, liver transplant donor, quality of life, SF-36
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Son yıllarda canlı donör kullanılarak yapılan transplantasyonlar tüm dünyada yaygın hale gelmiştir. Esas odak direkt alıcıların sağlıklı yaşam kalitesi üzerinde olsa bile donörlerin sağlıklı yaşam kalitesi de giderek artan bir şekilde dile getirilmeye başlanmıştır. Çalışmamızın amacı: Karaciğer transplantasyonu sonrasında canlı karaciğer donörlerinin sağlıkla ilgili yaşam kalitesinin değerlendirilmesidir. Bu amaçla biz bu çalışmamızda canlı donörle yapılan karaciğer transplantasyonunun uzun vadede donörlerin fiziksel, mental ve psikososyal sağlık durumlarına olan etkisini özetledik. Burdan yola çıkarak yaptığımız çalışmanın hipotezi şudur: 1. Canlı donörler ameliyat sonrası ruhsal ve fiziksel açıdan iyidirler. 2. Donörlerin yaşam kalitesi ölçeği puanı normal düzeydedir. Bu çalışma için Anakara Üniversitesi Etik Kurul Komitesinden onay alındı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Organ ve Doku Nakli Merkezinde gerçekleştirilen bu prospektif, kesitsel klinik çalışmaya ocak 2014-nisan 2016 tarihleri arasında yapılan canlı donörlü karaciğer transplantasyonunun donörleri dahil edildi. Çalışmamıza toplam 34 donör dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen karaciğer transplantasyonu için donör olmayı kabul etmiş sağlıklı ve gönüllü donörlerin demografik özellikleri değerlendirildiğinde, 34 donörden 23'ü (%67.6) erkek, 11'i (%32.4) kadındır. Olguların yaşları 19 ile 51 yıl arasında değişmekte olup ortalama yaş 32 yıldır. Canlı karaciğer donörlerinde sağlıkla ilgili yaşam kalitesini araştıran diğer çalışmalara bakıldığında, çalışmaların çoğunda donörlerin ameliyat sonrası yaşam kalitelerinde önemli bir değişiklik bulunmamış, hatta normal popülasyonla karşılaştırıldığında donörlerin sonuçları aynı ya da çok daha iyi olarak bildirilmiştir. Çalışma kapsamında donörlerin SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği puanları ile Türk toplumu normları karşılaştırıldığında, donörlerin fiziksel rol güçlüğü, sosyal fonksiyon ve emosyonel rol güçlüğü alt ölçek puanı ortalamalarının, postoperatif 6. aya kadar Türk toplumunun ilgili ortalamalarından anlamlı düzeyde düşük olduğu bulunmuştur. Ama sonrakı ölçümlerde donörlerin yaşam kalitelerinin artık normale döndüğü, hatta bazı ölçeklerde daha iyi olduğu görülmüştür. Çalışmamızda, donörlerin SF-36 yaşam kalitesi ölçeği ortalama puanları literatürden farklılık göstermemiştir.
Özet (Çeviri)
Transplantations using live donors have become widespread all over the world in recent years. Even if the main focus is on the quality of life of direct recipients, the healthy living quality of donors is increasingly being discussed. Purpose of our study: To assess the health-related quality of life of living liver donors after liver transplantation. For this purpose, we have summarized in this study the effect of liver transplantation made with live donors on physical, mental and psychosocial health status of donors in the long run. The hypothesis of our work is as follows: 1. Live donors are good post-operatively in terms of mental and physical health. 2. The score of donors in the quality of life scale is at normal levels. This study was approved by Anakara University Ethics Committee approved. This prospective, cross-sectional clinical study conducted at the Ankara University Medical Faculty General Surgery Department, Organ and Tissue Transplantation Center included donors of live-donor liver transplantation between January 2014 and April 2016.A total of 34 transmitters were included in our work. 23 of the 34 donors (67.6%) were male and 11 (32.4%) were females when the demographic characteristics of healthy and volunteer donors agreed to be donors for the liver transplantation were examined in the study. The ages of the cases ranged from 19 to 51 years with 32 being the average age. When other studies investigating health-related quality of life in live liver transplants were examined, no significant changes have been observed in the post-operative quality of life of the donors in the majority of cases, even when compared with the rest of the population, the results of the donors were reported to be either the same or much better. In the study, when SF-36 Quality of Life Scale scores of the donors and the rest of the Turkish society were compared, it was found that the mean of subscale scores of physical role role, social function and emotional role of donors were significantly lower than the related averages of Turkish society up to 6 months postoperatively. But later in the later surveys, the donors were found to have normal quality of life, even better in some catogories. In our study, the SF-36 quality of life scale scores of donors did not differ from the literature.