Lise düzeyindeki ergenlerin kumar oynamaları ile riskli davranışları arasındaki ilişkiler
Relations between gambling participations and risky behaviors of high school level adolescents
- Tez No: 469373
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. KUNTAY ARCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Problemli Kumar Oynama, Riskli Davranışlar, Ergenlik, Kumar Katılımı, Motivasyon
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırmada, ergenlik döneminde problemli kumar oynama ve riskli davranışların birbiriyle olan ilişkisi ve bu sorunlarla ilişkili demografik, psikososyal ve psikolojik faktörlerin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini oluşturan lise düzeyindeki ergenlerin (n= 784, 14-19 yaş aralığındaki) verileri analiz edilerek elde edilen bulgulara göre, kumar problem düzeyi ile alkol kullanma sıklığının (r = .39, p < .001), sigara kullanma sıklığının (r = .44, p < .001) ve not ortalamalarının (r = -.38 p < .001) ilişkili olduğu gözlenmiştir. Problemli kumar oynamanın ve tüm riskli davranış türlerinin erkekler arasında kızlara göre daha yaygın olduğu bulunmuştur. Bunlara ek olarak, araştırmaya katılan ergenler arasında, eğlenme/heyecanlanma, sosyalleşme, kaçınma ve para kazanma motivasyonlarının, problemli kumar oynama ile ilişkili olduğu ortaya konmuştur. Ayrıca mevcut çalışmada South Oaks Kumar Tarama Testi - Ergen Formu'nun (South Oaks Gambling Screen - Revised for Adolescents; SOKT-EF) Türkçeye uyarlama çalışması yapılmıştır. SOKT-EF'nin psikometrik özelliklerinin tatmin edici olduğu ve SOKT-EF'nin Türkiye örnekleminde lise düzeyindeki ergenlerin kumar problem düzeylerinin değerlendirilmesinde kullanılabilecek uygun ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to investigate the relationship between problem gambling and risky behaviors and the demographic, psychosocial, psychological factors related to these behaviors in adolescence.