Yaşlılar ile çalışan sağlık personelinin iş tatmini ve tükenmişlik düzeylerinin incelenmesi
The examination of job satisfaction and burnout syndrome levels of healthcare workers who work with elderly people
  1. Tez No: 469374
  2. Yazar: ZEHRA TARHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT ÖNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, İş Tatmini, Sağlık Personeli, Burnout, Job Satisfaction, Healthcare Workers Who Work for Elderly People
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Günümüz rekabet koşullarında insan gücü önemli bir yer tutmaktadır. Çalışanların tükenmişlik ve iş tatmini düzeyleri onların işlerine karşı olumlu ya da olumsuz duygulara sahip olmalarını sağlar. Tükenmişlik yaşayan bireyler performans düşüklüğü, memnuniyetsizlik, psikolojik ve fizyolojik rahatsızlıklar gibi işlerine karşı olumsuz duygu ve davranışlara sahip olurlar. Çalışanların iş motivasyonu yükseldiği zaman işlerine ve iş ortamlarına daha olumlu duygular hissederler bu da motivasyonlarının ve verimliliklerinin artmasını sağlar. Özellikle sağlık ve bakım hizmeti veren bireylerin yüz yüze iletişim kurarak verdikleri hizmet sonucunda karşılaştıkları olaylar çalışanların işlerine ve iş ortamlarına karşı tükenmişlik ve iş tatmin düzeylerini belirlemektedir. Bu çalışmada kamuya bağlı bir huzurevinde yaşlılar ile çalışan sağlık personelinin tükenmişlik ve iş tatmin düzeyleri arasındaki ilişki araştırılmaktadır. Çalışmanın amacı yüz yüze hizmet veren sağlık çalışanlarının tükenmişlik ve iş tatmini duyguları arasındaki ilişkileri ve bunun yanı sıra tükenmişlik ve iş tatmini alt boyutları arasındaki ilişkileri araştırmaktır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”,“Maslach Tükenmişlik Ölçeği”ve“Minnesota İş Tatmin Ölçeği”kullanılmıştır Verilerin analizinde SPSS 21.0 paket programı kullanılmış; analizlerde ise T-testi, Pearson Korelasyon Analizi, Tek Yönlü Varyans Analizi uygulanmıştır. Analizler sonucunda tükenmişlik ve iş tatmini arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
We can say that a strong mental and physical mind very important in today's competitive environment. Burnout syndrome and job satisfaction levels are key factors of what effects people to have a positive or negative feeling about their job. Burnout Syndrome causes negative feeling and behaviors such as; poor performance, dissatisfaction, psychological and physiological disorders. People who have high job satisfaction, usually feel positive and have high motivation for their job. Especially who work for health and care services, as a healthcare worker by communicating face to face, determines their burnout and job satisfaction levels. In this study, we investigated relationships between burnout syndrome and job satisfaction of employees who work with elderly people. The purpose of this research is to investigate the relationship between burnout and job satisfaction of those who have to work face to face with elderly people. Which provide what people want by communicating, and also to investigate the relationship between job satisfaction and burnout subscales.“Personal Information Form”,“Maslach Burnout Inventory”and“Minnesota Satisfaction Questionnaire”were used on data research. SPSS 21.0 was used to analyze the data. Also; T-test, Pearson Correlation analysis, one-way analysis of variance was performed in this research. A results of this research shows us that, burnout syndrome and job satisfaction has significant negative correlation between them.