Having 12 million homes: Understanding couchsurfing as gift culture
12 milyon eve sahip olmak: Armağan kültürü olarak couchsurfing
- Tez No: 469460
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN AKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: internet, sosyal ağlar, misafirperverlik, armağan kültürü, Couchsurfing, internet, social networks, hospitality, gift culture, Couchsurfing
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya Ve İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu tez internetteki sosyal ağları, armağan kültürünün bir uzantısı olarak incelemektedir. Marcel Mauss ve takipçisi olan diğer araştırmacılar çalışmalarında, insanlar arası etkileşimin bir hediye alışveriş sistemine dayandığını ortaya koyar. Modern yaşamın ortaya çıkmasından önce bile hediye alışverişinin baskın ve ilişkileri kurmanın tek evrensel şekli olduğunu öne sürerler. En basit şekliyle bu sistem bir hediye sunma, sunulan hediyeyi kabul etme ve alınan hediyeyi başka bir hediye sunarak geri ödeme üzerine kurulmuştur. Armağan teorisini izleyen bu araştırma, Couchsurfing internet sitesine odaklanmakta ve Türkiye'deki Couchsurfing kullanıcılarının bu çevrimiçi sosyal ağ üzerindeki deneyimlerini incelemektedir. Couchsurfing sitesi, site kullanıcılarının seyahatlerinde birbirinin evine ücretsiz misafir olduğu bir karşılıklı güven sistemi üzerine kuruludur. İki aşamalı araştırmanın ilk adımı olan pilot anket çalışması 131 Couchsurfing üyesinin katılımıyla tamamlanmıştır. Bunu, aktif Couchsurfing üye profillerindeki 2261 referans yorumunu içeren kapsamlı bir içerik analizi izlemektedir. Yorumlar, örnekten türetilen dört kategori altında yorumlanır: zaman, konaklama, bilgi ve geribildirim. Armağan kültürü nasıl halâ devam etmektedir? İnternet kullanıcıları arasındaki evrensel gelenekler nelerdir? Sosyal ağ üyeleri için karşılıklı yükümlülükler nelerdir? Armağan kültürü, insan etkileşimlerinin internetteki sürdürülebilirliğini nasıl etkilemektedir? Bu tez, karşılıklı yükümlülüğün modern, internet tabanlı bir sosyal ağ olan Couchsurfing'te nasıl yapılandığını anlamaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis attempts to generate insights into the use of online social networks as an extension of gift culture. Marcel Mauss and many other scholars state that human interaction is based on a gift exchange system. Gift exchange was the dominant and the only universal way of constructing relations even before the modern life emerged. The system, briefly, is based on offering a gift, accepting the offered gift, and paying back for the gift with another offer. Applying the gift theory, this research focuses on Couchsurfing website and discusses the experiences of Turkish Couchsurfers on this online social network. The Couchsurfing website is based on mutual trust and works as online hospitality exchange service, members of which from all around the world may arrange to stay in each other's homes as guests free of charge. This analysis draws on a preliminary online survey of 131 Couchsurfing members. It is followed by a comprehensive content analysis of 2261 reference comments of active Couchsurfing profiles. The comments are interpreted under four categories that are derived from the sample: time, accommodation, information, and feedback. How does the gift culture still survive? What kind of traditions are universally common among internet users? What are the reciprocal obligations for social network members? How does the gift culture affect the sustainability of human interactions on internet? This thesis seeks how reciprocal obligation is structured within Couchsurfing—a modern, internet based social network.