The representation of food on the TV show Survivor-Turkey 2017
Survivor Türkiye-2017 TV programında yemeklerin temsili
  1. Tez No: 469474
  2. Yazar: TAMARA YAHFOUFI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DUYGUN ERİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Survivor, Yemek ve Kimlik, Reality Show, Temsiliyet, Survivor, Food and Identity, Reality Television, Representation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu tezde Survivor-Türkiye TV programı 2017 sezonunda söylem ve göstergebilim analizi yöntemleri kullanılarak iki ana nokta incelenmiştir. Birincisi, programda yiyeceğin sembolik düzeyde 'ait olunan yer', 'ev', 'yuva' olarak temsiliyetini incelemek ve ikincisi ise, programın üretim sürecinin, belirli gıda markalarını tanıtmak ve pazarlamak için yarışmacıların yiyecek arzusunu nasıl kullandığını incelemekti. Vaka çalışması, toplam gösterim süresi 24 hafta olan programın içinden 'yarışma ödülü yemek olan programlar' seçilerek örneklem olarak toplam 8 haftalık program üzerinde yapıldı. Bu bölümler boyunca yemeğin temsiliyetini anlayabilmek amacı ile yarışmacıların konuşmaları, duygusal tepkileri yorumlandı, bunun yanı sıra, programın üretim teknikleri analiz edildi. Sonuç olarak, Survivor-Turkey programında yemeğin birbirine bağlı ve birbiri ile ilişkili olarak iki düzlemde çalıştığını görüyoruz; birinci düzlemde yemek 'yer', 'yuva', 'ev' olarak kişinin ait olduğu kimliği 'aidiyeti' temsil ederken ve ikinci düzlemde programın kendi ticari amaçları doğrultusunda yemeğin sembolizmini bir pazarlama stratejisi olarak kullanıldığı görüldü.
Özet (Çeviri)
In this thesis, discourse and semiotic analysis are performed on the game show Survivor-Turkey season 2017, in order to study two main points. The first point is to discover how 'national' food acts as a symbol of home for the contestants and the second was to study how the production process of the show makes use of the contestants' desire for the food in order to advertise certain food brands. The case study revolved around 8 weeks out of the show's 24 week run with focus being on the episodes were food was the reward for the challenges. The contestants' words and reactions as well as the production techniques during those episodes were analyzed. As a result it was seen that food representation on Survivor-Turkey works in two levels that are interconnected; as a symbol of 'home' and 'belongingness' on the first level and consequently on the second level, that that symbolism is used for the commercial interest of the show and is a tool for the marketing of the food products.