Katılım bankacılığı sisteminin Türkiye ekonomisine katkıları
Participation banking system in Turkey contribution to economy
- Tez No: 469530
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: Katılım bankacılığı, faizsiz finans kurumu, Participation banking, interest-free financial institution
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Mevduat sahiplerine belirli bir getiri sağlamayı garanti eden konvansiyonel bankaların aksine kar-zarar ortaklığı ile toplanan fonları reel ekonomiye kanalize etme, faiz getirisi yerine kurulan ortaklıklardan pay dağıtma yöntemini kullanan katılım bankaları ile bu bankaların işleyişi, Türk Finans Sistemi içerisindeki durumları, dünyadaki örnekleri bu tezde ele alınan konulardır. Çalışmanın yöntemi olarak literatür taramasıyla birlikte BDDK, TBB ve TKBB gibi kuruluşların veritabanlarından faydalanılmıştır. Katılım Bankaları Türkiye ekonomisine önemli katkıları bulunan bankalardır. Katılım Bankalarının finansal sistem içerisine alınamayan atıl fonların sisteme kazandırılması yoluyla tasarruf sahiplerine kazanç sağladığı, gelir dağılımını düzenleyici etkilediği, kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin kayıt altına alınmasında etkili olduğu, reel sektöre kaynak aktarılarak ekonominin gelişmesine katkıda bulunduğu, kurumlar vergisi, KDV ödeyerek kamu maliyesine katkı sunduğu, reel sektöre fon sağlaması ile istihdama olan katkısı ve sosyo-kültürel faaliyetlere etkisi bulunduğu anlaşılmıştır. Katılım bankacılığı sisteminin yani faizsiz bankacılığın önemli bir deneyim olduğu ortadadır. Kurulduğu günden bu yana ekonomiye olan katkıları düşünülecek olursa gelişmesinin süreceği söylenebilir. İstikrarlı büyümenin sürmesi için şubeleşme ve personel sayısının artırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Contrary to conventional banks guaranteeing a certain return to depositors, participation banks which use the method of distributing the funds collected by the profit-loss partnership to the real economy, distribute shares from the partnerships established instead of interest-taking, and the functioning of these banks, the situations in the Turkish Finance System are approached in the thesis. As a method of working, the databases of organizations such as BDDK, TBB, and TKBB were utilized together with the literature review. Participation Banks are the banks with significant contributions to the Turkish economy. It has been understood that Participation Banks are effective in regulating the income distribution, in recording informal economic activities, carry interest to account owners by recording the idle funds that can not be taken into the financial system, contribute to the development of the economy by transferring real sector resources, and contribute to the public finance by paying VAT, provide funding to the real sector and contribute to employment and socio-cultural activities. Participation banking system, ie interest-free banking, is an important experience. If the contributions of the economy since the day it was established are to be considered, it can be said that it will go on proceeding. It is necessary to increase the number of branches and the number of personnel in order to sustain stable growth.