Şiir mecmûası'(İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı, Bel_Yz_K1589 nolu,71 varak, metin-inceleme)
Poem compilation' (İstanbul Metropolitan Municipality Atatürk Library, Bel_Yz_K1589 numbered, 71 page, text-review)
  1. Tez No: 469682
  2. Yazar: TAHA ALİ ÖZKÖK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİT BİLTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şiir, Mecmua, Şair, Dîvân, Poem, Compilation, Poet, Poetry Book
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışma Bel_Yz_K1589 Nolu, 71 Varaklık derlenmiş mecmuanın transkripsiyonlu metni ve metnin incelenmesinden oluşmaktadır. Toplam 167 adet şiirin yer aldığı mecmua Koca Râgıb Paşa, Haşmet, İzzet Ali Paşa, Hoca Neş'et gibi 18. yüzyılın ön plana çıkan şairlerine ait 136 gazel, 17 kaside, 3 tahmis, 1 mu'aşşer, 7 muhammes, 1 sâkînâme, 1 tesdis ve 1 müseddesten oluşmaktadır. İstinsah tarihi hakkında kesin bir bilginin yer almadığı mecmuada ağırlıklı olarak 18. yüzyıla ait şairlerin şiirleri yer almaktadır. Yapmış olduğumuz inceleme iki bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde eserin şekil ve muhteva özellikleri üzerinde durulmuş, ikinci bölümde eserin transkripsiyonlu metni ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study consists of examining the transcriptional text and text of Bel_Yz_K1589 Nolu, 71 page collected poets poem. A total of 167 pieces of poetry The important poets' poeries; like Koca Râgıb Paşa, Haşmet, İzzet Ali Paşa, Hoca Neş'et, 18th century poets written poems 136 gazel, 17 kaside, 3 tahmis, 1 mu'aşşer, 7 muhammes, 1 sâkînâme, 1 tesdis ve 1 müseddes. There are mainly the poems of the poets from the 18th century in the magazine which does not bear any certain information about the date of compilation. This study consists of two parts: The first part focuses on the form and content of the work, and the second part presents the criticized text of the work.