Cuhûd eş-Şarâvî fi beyân el-furûk'ul-luğavîyye beyne elfâz el-Kur'âniyye min hilâli sureti'l-Bakara ve Âli İmrân ve'n-Nisa
Imam shaarawis efforts in linguistic differences in Quarnic articulation: Al-Baqara, al-İmran, and al-Nissa as model
  1. Tez No: 469704
  2. Yazar: AHMED AL-JABBARİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUZAFFER ÖZLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Indicative, Linguistic, Glossary, Interpretative, Grammatical
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu Çalışma; Şaravi'nin tefsirinde, Bakara, Al-i İmran ve Nisa surelerinde bulunan dilsel farklılıkları beyan ediyor. Araştırmanın içeriği,muhtevası; dilsel farklılığın mefhumu, ortaya çıkışı,neşet etmesi, bu meselede ulemanin nerde durduğu ve ulemanin; dilsel farklılıkların varlığını destekleyen ve kabul etmeyen diye taksim edilmesi meseleleridir. Yine bu çalışma; dilsel farklılıkları sırasıyla, belli bir düzen ve program içerisinde ele alıp açıklamaktadır. Dilsel farklılıkların tefsirlere tesirini ve lugavi farkların sözlük/mu'cem yönünden ele alıp açıklamıştır. Ve bu çalışma , bu okuma; dilsel/lugavi farklar ve bu farkların Kuran ayetlerinin tefsirindeki ehemmiyeti hususunda Şa'ravînin konumunu izah etmektedir. Okumada/Çalışmada vasfedici ve açıklayıcı, çözümleyici bir yol izlenmiştir. Anahtar Kelimeler : delalet, dilsel, sözlüksel, tefsirî, nahv
Özet (Çeviri)
This study shows the linguistic differences in the interpretation of Surats of AL-Baqara, AL-Imran, and Al-Nisaa by Imam Shaarawi. The study deals with the concept of linguistic differences in terms of origins and categories. This study has to show that scholars are different in their attitudes towards these linguistic differences: Some recognize them, others refuse them. This study has to show as well how these linguistic differences are mirrored in synonymous expressions. However, the effects of these linguistic differences on the interpretation are to be highlighted. Moreover, the study is to show how these linguistic differences are reflected in glossary/dictionaries. The study is keen to show Imam Shaarawi's attitudes towards these linguistic differences, and the significance of these differences in the interpretation of the Quaranic Ayats is to be considered in this study. Finally, this study uses the analytical, descriptive style in writing of this research.