Türk milliyetçiliğinin çağdaş düşünürü Nevzat Kösoğlu hayatı ve fikirleri
Life and ideas of Turkish nationality contemporary thinker of Nevzat Kösoğlu
- Tez No: 470335
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN KARAKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Biography, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Nevzat Kösoğlu, MHP, Milliyetçilik, Kültür, Türk Yurdu Okulları, 1980 Darbesi, Ötüken Yayınevi, Nevzat Kosoğlu, MHP, Nationalism, Culture, Turk Yurdu Okulları, 1980 Military Coup, Otuken Publishing House
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu yüksek lisans tez çalışmasında Türk milliyetçiliği ve kültür hayatı için önemli isimlerden biri olan gazeteci, avukat, yazar, siyasetçi ve fikir adamı Nevzat Kösoğlu'nun hayatı ve görüşleri değerlendirilmiştir. II. Dünya Savaşı döneminde, 1940'da doğan, 1960 ve 1980 darbeleri gibi Türkiye için birçok önemli kırılma noktalarını tecrübe eden Kösoğlu, 1959 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girmiş, öğrenci derneklerinde yer almış ve Ötüken Yayınevi'nin kurucularından biri olmuştur. 1963'te üniversiteden mezun olduktan sonra bir müddet gazetecilikle uğraşmış, sonrasında avukatlık yapmıştır. Bu sırada milliyetçi camiayla iç içe olarak, Üniversiteliler Kültür Derneği'nde aktif rol almıştır. 1970'li yıllarda MHP'nin genel sekreter yardımcılığını yapmış, 1977 senesinde MHP Erzurum milletvekili olarak Meclis'e girmiştir. Türkiye'de hem siyasî hem toplumsal alanda derin izler bırakan 12 Eylül 1980 Darbesi ile tutuklanmış ve idamla yargılanmıştır. Yaklaşık 1,5 sene tutukluluk sürecinin ardından tutuksuz yargılanmış, 1987 yılında ise beraat etmiştir. Darbeden sonra aktif siyasetten uzaklaşan Kösoğlu, tüm mesaisini Türk kültürü ve milliyetçiliği üzerine çalışmalar yaparak geçirmiş, Kültür Bakanlığı'yla projeler geliştirerek Türkiye ve Türk devletleri arasındaki kültürel ilişkileri güçlendirmek adına eserler yayımlamıştır. Birbirinden değerli çalışmalar kaleme alan Kösoğlu, bunların içerisinde çok farklı dünya görüşlerine sahip isimleri eserlerinde değerlendirmiştir. Bir dönem Türk Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı'nın da başkanlığını yapan Nevzat Kösoğlu, Türk Yurdu Okullarının kurucusu olmuştur. 73 yıllık ömrüne gazetecilik, avukatlık, siyaset, yazarlık, eğitimcilik gibi birçok vasıf sığdıran Kösoğlu, 10 Ekim 2013 tarihinde yakalandığı amansız hastalık sonucu Ankara'da vefat etmiştir. Nevzat Kösoğlu, Türk milliyetçiliği ve kültür hayatıyla ilgili çalışmalarıyla ön plana çıkmış, Türk fikir hayatına önemli katkılarda bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this master thesis study, the life and opinions of journalist, lawyer, writer, politician and opinion man Nevzat Kösoğlu, one of the important names for Turkish nationalism and cultural life, were evaluated. In the period of World War II. Kösoğlu, who was born in 1940 and experienced many important breaking points for Turkey, such as the 1960, 1980 Military Coup, entered the Istanbul University Faculty of Law in 1959, took part in student associations and became one of the founders of Otuken Publishing House. After graduating from university in 1963, he worked as a journalist for a while and later became a lawyer. At the same time, he took an active part in the Cultural Association of Universities, intertwined with the nationalist group. He served as Deputy Secretary General of the MHP in the 1970s. In 1977, MHP entered the parliament as a deputy in Erzurum. He was arrested and prosecuted on 12 September 1980 coup which left deep traces on both the political and social scene in Turkey. After about 1,5 years in prison, he was pending trial and acquitted in 1987. Kosoğlu, who has moved away from active politics after the coup, spent all her labour working on Turkish culture and nationalism and has developed works with the Ministry of Culture in order to strengthen the cultural relations between Turkey and the Turkish States. Kösoğlu, who received valuable works from each other, evaluated the names of the worlds with very different world views in their works. Nevzat Kosoğlu, who also served as President of the Turkish Hearts Education and Culture Foundation for a term, became the founder of the Turk Yurdu Okulları. He has been a journalist, lawyer, politician, writer and educator. He has passed away in Ankara due to a cruel disease in 10 October 2013. Nevzat Kösoğlu has been on the best plan with his studies on Turkish nationalism and cultural life and has contributed significantly to the Turkish idea life.