Sosyal medya ve toplumsal ilişkiler: Sosyal medyanın toplum üzerindeki kutuplaştırıcı etkisi
Social media and social relations: The polarization effect of social media to the society
  1. Tez No: 470420
  2. Yazar: HARUN GÜNEY AKGÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. TOLGA ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Journalism, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Teknoloji, Toplum, Toplumsal Kutuplaşma, Twitter, Social Media, Technology, Society, Social Polarization, Twitter
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu tez enformasyon teknolojileri ile birlikte ortaya çıkan sosyal medyanın toplum üzerindeki kutuplaştırıcı ve ayrıştırıcı etkisini ortaya koyabilmek amacıyla yazılmıştır. Sosyal medyanın sağladığı imkanlar dahilinde ortaya çıkan nefret, önyargı ve ayrımcı ifadeler içeren söylemler, toplum içerisinde uygulanan ötekileştirme ve dışlama politikalarının gündemde kalmasına neden olmaktadır. Türkiye gibi geniş bir tarihsel arka plana bulunan ve bu tarihsel arka plan içerisinde çok sayıda etnik ve inanç grubunun bir arada yaşadığı ve demokrasinin yeterince gelişmediği ülke toplumlarında bulunan ayrıştırıcı, ötekileştirişi politikaların sosyal medya ile birlikte etki alanını genişletmesi toplum içerisinde bulunan mevcut kutuplaşmaların artmasına neden olmaktadır. Bu çalışmada bir sosyal ağ sitesi olan Twitter'da kutuplaşmaların nasıl meydana geldiği ve toplum üzerinde ne gibi etkisi olduğu incelenecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This thesis has been written to demonstrate the decomposition and polarization effects of the social media on the society. Discourses are being caused to remain politics of exclusion and marginalising within the society which are provided by the facilities of social media, including hate, prejudice and discriminatory expressions. Because of the expanding of the authority area of social media with numerous ethic and beliefs grounds parser and marginalising has caused to increase polarization within the society like Turkey, which has a wide a historical background. At this study, it has been examined how polarization occured in Twitter that is kind of social site and what it's effects on the society.