İşletmede olan bir hidro elektrik santralin nehir suyu kalitesine etkisi
The effects of an operating hydroelectric plant on the river water quality
- Tez No: 470760
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. AZİZ ŞENCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Giresun, Trabzon, Dereli Regülatörü ve HES, Su Kalitesi
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu tez çalışmasında; Giresun ili Dereli ilçesinde işletmede bulunan Dereli Regülatörü ve HES'in su kalitesine olan etkisi incelenmiştir. Dereli HES'in su alma yapısı membasından ve santral binasının çıkış suyundan olmak üzere iki örnekleme noktasından düzenli su numunesi alınarak yapılan çalışmalar Trabzon'da bulunan Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü'nün Akredite olmuş labaratuvarlarında yapılmıştır. Sıcaklık, pH, toplam çözünmüş katı madde, sodyum, amonyum azotu, klorür, nitrat azotu, nitrit azotu, florür, sülfat, çözünmüş oksijen, biyolojik oksijen ihtiyacı, renk, anyonik sülfaktanlar, kimyasal oksijen ihtiyacı, fenol, çözünmüş oksijen, toplam fosfor, nitrat, nitrit, ağır metaller (Pb, Zn, Cr, Mn, Fe, Cu, Cd, Co, Ni, Al, Ar, Se, B) gibi su kalite parametreleri incelenmiştir. Yapılan değerlendirmede 2. istasyondaki (HES Çıkış) kalite parametreleri analiz sonuçlarının 1. istasyondaki (HES Giriş) kalite parametreleri analiz sonuçlarına çok yakın olduğu görülmüş, su kalite parametrelerinden, toplam çözünmüş katı madde, klorür ve çözünmüş oksijen, 1. istasyonda II. sınıf olan değerler 2. istasyonda I. sınıf kalitesine, renk parametresine ise III. sınıf kalitesinden I. sınıf kalitesine geçiş yaptığı saptanmıştır. İşletmede olan Dereli HES'in su kalitesine, toplam çözünmüş katı madde, klorür, çözünmüş oksijen ve renk parametreleri açısından olumlu etkisi olduğu görülmüştür. Sıcaklık, pH, toplam çözünmüş katı madde, sodyum, amonyum azotu, klorür, nitrat azotu, nitrit azotu, florür, sülfat, çözünmüş oksijen, biyolojik oksijen ihtiyacı, renk, anyonik sülfaktanlar, kimyasal oksijen ihtiyacı, fenol, çözünmüş oksijen, toplam fosfor, nitrat, nitrit, ağır metaller (Pb, Zn, Cr, Mn, Fe, Cu, Cd, Co, Ni, Al, Ar, Se, B) gibi incelenen diğer parametreler yönünden ise alıcı ortama bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis THE EFFECTS OF AN OPERATING HYDROELECTRIC PLANT ON THE RIVER WATER QUALITY Hayati Akyüz Süleyman Demirel University Graduate School of Applied and Natural Sciences Department of Environmental Engineering Advisor: Assistant Professor Aziz SENCAN In this study, the effects of the Dereli regulator and HPP in Province Dereli in the city of Giresun on water quality has been examined. Water samples were regularly taken from Dereli HPP spring and central building effluence were analyzed in accredited labs at the State of Water Supply Administration Trabzon Headquarters. In this thesis study, the probable effects of water quality parameters such as Temperature, pH, Total Decomposed Solid Materials, Sodium, Ammonium nitrogen, Chloride, Nitrate Nitrogen, Nitrite Nitrogen, Flouride, Sulfate, Decomposed Oxygen, Biological Oxygen Need, Color, anionic ssörfaktan, Chemical Oxygen Demand, Total PHospHate, Nitrate, Nitrite, Heavy Metals (Pb, Zn, Cr, Mn, Fe, Cu, Cd, Co, Ni, Al, Ar, Se, B) on water quality were measured. Anlayses showed that, quality parameters analysis results of Station 2 (HPP effluence) were very close to the results of quality parameter analyses of Station 1 (hydroelectric power plant inlet) and, of all the water quality parameters measured; Total Decomposed Materials, Chloride, and Decomposed Oxygen in Station 1 were found to be second quality while, they were found to be first quality in Station 2 whereas; color was found to switch from third quality to second quality. Operating Dereli Hydroelectric plant was found to have positive effects on water quality in terms of Total Decomposed Materials, Chloride, Decomposed Oxygen, and Color paramenters. No effects were found in terms of the parameters such as; Temperature, PH, Total Decomposed Solid Materials, Sodium, Ammonium Nitrate, Chloride, Nitrate Nitrogen, Nitrite Nitrogen, Flouride, Sulfate, Decomposed oxygen, Biological Oxygen Need, Color, Anionic ssörfaktan, Chemical Oxygen need, PHenols, Decomposed Oxygen, Total PHospHor, Nitrate, Nitrite, Heavy Metals ((Pb, Zn, Cr, Mn, Fe, Cu, Cd, Co, Ni, Al, Ar, Se, B). Keywords; Giresun, Trabzon, Dereli Regulator and HPP, Water Quality