Gebelikte kinolonlara maruziyeti takiben gebelik sonuçları: Sistematik derleme ve meta-analiz
Pregnancy outcomes following quinolone exposure during pregnancy: Systematic review and meta-analysis
- Tez No: 470765
- Danışmanlar: PROF. DR. TİJEN TEMİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Gebelikte ilaç kullanımı, advers gebelik sonuçları, majör konjenital malformasyonlar, kinolonlar, siprofloksasin, Drug use in pregnancy, adverse pregnancy outcomes, major congenital malformations, quinolones, ciprofloxacin
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Sistematik derleme ve meta-analizimizin amacı; bugüne kadar insanlarda yapılmış çalışmaları değerlendirerek, gebelikte kinolonlara maruziyetin çeşitli advers gebelik sonuçları ile ilişkili olup olmadığını araştırmaktır. Yapılan literatür taraması sonucunda meta-analize dahil edilmesi uygun bulunan 8 kohort ve 2 vaka-kontrol çalışması çeşitli advers gebelik sonuçları açısından RevMan 5.3'da analiz edildi. Fluorokinolonlara maruz kalan grup ile kontrol grubu arasında çeşitli advers gebelik sonuçları açısından (majör konjenital, konjenital kalp, genitoüriner, sinir sistemi, sindirim sistemi malformasyonları; spontan abortus, ölü doğum, prematüre doğum, düşük doğum ağırlığı) anlamlı bir farklılık tespit edilmedi. Spesifik olarak siprofloksasine maruz kalan grup ile kontrol grubu arasında çeşitli advers gebelik sonuçları açısından (majör konjenital, konjenital kalp, genitoüriner, sindirim sistemi malformasyonları) anlamlı bir farklılık tespit edilmedi. Vaka-kontrol çalışmalarında kinolon maruziyeti sonrası majör konjenital malformasyonlar, konjenital kalp malformasyonları, oral kleft, izole yarık damak, yarık damak varlığında ya da yokluğunda yarık dudak, uzuv eksiklikleri, hipospadias, hidrosefali, nöral tüp defektleri oranlarının meta-analizinde kinolonlara 1. Trimesterde maruz kalım oranı açısından vaka ve kontrol grubu arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmedi. Kohort çalışmalarının meta-analizinde fluorokinolonlara maruz kalan grupta canlı doğum oranı kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşük, elektif terminasyon oranı ise anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Bizim meta-analizimiz, gebelikte kinolonlara maruziyet sonrasında artmış teratojenik etki riski tespit etmedi. Canlı doğum oranındaki anlamlı düşüş, maruziyet grubunda daha fazla elektif gebelik terminasyonu görülmesine bağlı olabilir. Bu da büyük ihtimalle fluorokinolonlara maruziyet sonrasındaki yüksek teratojenik risk algısını yansıtmaktadır.
Özet (Çeviri)
The objective of our systematic review and meta-analysis was to determine whether the exposure to quinolones is associated with an increased risk of various adverse pregnancy outcomes. After literature searching, 8 cohort and 2 case-control studies found appropriate for meta-analysis, were analysed in RevMan 5.3 in terms of adverse pregnancy outcomes. No significant differences in rates of various adverse pregnancy outcomes (major congenital, congenital heart, genitourinary, nervous system, digestive system malformations; spontaneous abortion, stillbirth, premature birth, low birth weight) were detected between fluoroquinolone exposure and control groups. No significant differences in rates of adverse pregnancy outcomes (Major congenital, congenital heart, genitourinary, digestive system malformations) were detected between specifically ciprofloxacin exposure and control groups. In meta-analysis of major congenital malformations, congenital heart malformations, oral clefts, isolated cleft palate, cleft lip with or without cleft palate, limb deficiencies, hypospadias, hydrocephalus, neural tube defects rates from case control studies; no significant differences were detected between case and control groups in terms of quinolone exposure rates in first trimester. Significant decrease in rate of live births and significant increase in rate of elective termination of pregnancy was found in fluoroquinolone exposure group in meta-analysis of results from cohort studies. Our meta-analysis did not detect an increased risk of teratogenic effects following quinolone exposure in pregnancy. A significant decrease in the live birth rate may be due to the presence of more elective pregnancy termination in the exposed group. This probably reflects a high teratogenic risk perception after exposure to fluoroquinolones.