Scratch programlama dili eğitimine yönelik bir mobil uygulamanın geliştirilmesi
Development of a mobile application oriented for scratch programming education
- Tez No: 471031
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ SALAHLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: mobil öğrenme, programlama eğitimi, scratch, mobile learning, programming education, scratch
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin programlama mantığını daha iyi anlamaları ve programlama becerilerinin geliştirilmesi için Scratch programlama diline yönelik bir mobil uygulaması geliştirmektir. Mobil uygulama Scratch programlama dilinin öğretimi ile ilgili iki sorunun çözümüne yönelik geliştirilmiştir. Birinci sorun, okullarda yaygın olarak kullanılan Scratch uygulamasının eğitsel yönden bazı eksiklerinden kaynaklanmaktadır. İkinci sorun ise Scratch uygulamasının mobil ortamlarda kullanılmaması ile ilgilidir. Bu çalışma ADDIE tasarım modeli aşamaları kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Modelin analiz aşamasında, Scratch programlama dili eğitiminde kullanılan programlama arayüzünün eksiklikleri analiz edilmiştir. Aynı zamanda araştırmanın çalışma grubu belirlenmiştir. Tasarım aşamasında ise yapılan analizler sonucunda mobil öğrenme uygulamasının ekran tasarımları ve Scratch programlama dili eğitiminin içeriği oluşturulmuştur. Geliştirme aşamasında belirlenen tasarımlar ışığında uygulamanın kodlaması yapılmıştır. Uygulama aşamasında, geliştirilen mobil uygulama, ilk önce pilot uygulama olarak Scratch programlama dili eğitimi alan 7. Sınıfta öğrenim gören 10 öğrenci tarafından 1 hafta boyunca test edilmiştir. Ardından gerçek uygulamaya geçilmiştir. Araştırmada ön test son test kontrol gruplu yarı deneysel model uygulanmıştır. Araştırmanın gerçek uygulamasında çalışma grubunu Kırklareli İstiklal Ortaokulunda öğrenim gören 6. sınıf düzeyinde toplam 94 öğrenci oluşturmaktadır. Mobil öğrenme uygulamasını kullanan deney grubunda 41 öğrenci, kontrol grubunda ise 53 öğrenci bulunmaktadır. Öğrenciler mobil öğrenme uygulamasını 5 hafta boyunca kullanmışlardır. Değerlendirme aşamasında, araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacının geliştirdiği Programlama Becerileri Başarı Testi kullanılmıştır. Araştırmanın verilerini analiz etmek için Bağımsız Örneklem t-testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda elde edilen bulgulara göre Scratch programlama dili mobil öğrenme uygulamasının öğrencilerin programlama becerileri üzerinde anlamlı bir farklılık oluşturduğu ve programlama eğitimine katkı sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to develop a mobile application for the Scratch programming language in order to better understand the programming logic of secondary school students and to improve their programming skills. The mobile application has been developed to solve two problems related to teaching Scratch programming language. The first problem stems from some shortcomings in the educational direction of the Scratch application commonly used in schools. The second problem is that Scratch is not used in mobile environments. This work was carried out using the ADDIE design model stages. In the analysis phase of the model, the shortcomings of the Scratch application used to do programming using the Scratch programming language have been analyzed. At the same time, the study group of the study was determined. In the design stage, the screenings of mobile learning application and the content of the language training of Scratch programming were created as a result of the analyzes made. During the development phase, the design of the application was coded in the light of the design. In the implementation phase, the developed mobile application was first tested by 10 7th grade students who were trained in Scratch programming language as pilot application for one week. Then the real application was implemented. In the study pretest posttest quasi experimental model was applied. In the real implementation of the study, the study group constitutes a total of 94 students at the 6th grade level who are studying at Kırklareli İstiklal Ortaokulu. There are 41 students in the experiment group using mobile learning application and 53 students in the control group. The students used the mobile learning application for 5 weeks. During the evaluation stage, the Programmer's Skills Achievement Test developed by the researcher was used as the data collection tool in the research. The independent samples t-test was used to analyze the data of the study. As a result of the findings obtained at the end of the research, it was seen that Scratch programming language mobile learning application made a significant difference on programming skills and contributed to programming education.