Atıksulardaki fenol kirliliğinin serbest ve kalsiyum aljinat'a tutuklanmış p.putida ile giderilmesinin kesikli karıştırmalı ve dolgulu kolon reaktörlerde incelenmesi
- Tez No: 47107
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ZÜMRİYE AKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fenol kirliliği içeren auksular, serbest P. putida, kalsiyum aljinata tutuklanmış P. putida, kesikli kanşurmalı kap, dolgulu kolon reaktör, Phenolic wastewater, free P. putida, calcium alginate gel immobilized P. putida, batch stirred reactor, packed bed column reactor
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada atıksulardaki fenol kirliliğinin, serbest ve kalsiyum aljinata tutuklanmış Pseudomonas putida bakterisi ile giderimi kesikli kanşürmalı kap ve dolgulu kolon reaktörde incelenmiştir. Çalışmaların ilk aşamasında mikroorganizmanın en kolay ve hızlı ürediği, substrat inhibisyonunun gözlenmediği glukozlu besin ortamında, ınikroorganizmamn üremesini ve glukoz tüketimini etkileyen sıcaklık, başlangıç ptf ı ve başlangıç glukoz derişimi gibi parametreler, kesikli kanşürmalı tepkime kabında incelenmiş, optimum sıcaklık; 30°C, başlangıç pH* ı; 6.5 ve başlangıç glukoz derişimi; 8 gâ olarak bulunmuştur. Glukozun substrat olarak kullanıldığı durumda, Monod Eşitliği' ne göre mikroorganizmanın maksimum özgül üreme hızı (jjtjj^; 0.57 sa-1, Monod Sabiti (Ks) ise; 0.37 g glukoz/1 olarak saptanmıştır. Amaçlanan, mikroorganizmamn fenolü tüketmesi olduğu için P. putidd nın fenollü ortama akştınlması çalışmalan önemli bir yer tutmaktadır. Fenole alıştırılan mikroorganizma ile sıcaklık, başlangıç pff ı ve başlangıç fenol derişiminin etkisi fenolün substrat olarak kullanıldığı ortamda mcelerımiştir. P. putidd nın fenollü ortamda üremesi ve maksimum fenol tüketimi için en uygun koşullar, sıcaklık; 30°C, başlangıç pH* ı; 6.5 ve başlangıç fenol derişimi; 50 mg/1 olarak saptanmıştır. Fenolün 50 mg/T nin üstündeki derişimlerinde substrat inhibisyonu oldukça etkili olmaktadır. Bu durumda substrat inhibisyonunu içeren Haidane Eşitliği kullanılarak fenollü ortam için mikroorganizmamn maksimum özgül üreme hızı Oimax); 0.61 sa"1, Monod Sabiti (Ks); 7.04«g fenol/l ve înhibisyon Sabiti (KT); 271. 33 «% fenol/l olarak hesaplanmıştır. Kalsiyum aljinat jele tutuklanmış P. putida ile yapılan kanşürmalı kap çalışmalarında optimum çalışma aralığının, sıcaklık için 25°C -35°C, başlangıç pH* ı için 5-8 olduğu saptanmıştır. Buna göre, tutuklanmış hücrelerle elde edilen pH ve sıcaklık çalışma aralıklarının serbest mikroorganizma üe bulunanlara göre daha geniş olduğu görülmüştür. Başlangıç fenol derişimininin etkisine bakıldığında ise, tutuklanmış mikroorganizmamn kullanıldığı durumda substrat inhibisyonunun daha yüksek fenol derişimlerinde başladığı gözlenmiştir. Tutuklanmış P. putida ile dolgulu kolon reaktörde yapılan çalışmalarda besleme akış hızının, fenol tüketim hızına etkisi incelendiğinde en yüksek fenol tüketim hızının 0.63 ml/dak besleme akış hızında elde edildiği görülmüştür. Fenol derişiminin fenol tüketim hızına etkisi incelendiğinde ise * maksimum fenol tüketim hızı 100 mg/1 fenol derişiminde bulunmuştur.Deneysel sonuçlara bakıldığında serbest ve tutuklanmış mikroorganizma ile fenol arıtımının basan ile gerçekleştirildiği ve bu yöntemin endüstriyel uygulamasının yapılabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT In this study, the treatment of phenolic wastewater was investigated using free and calcium alginate gel immobilized Pseudomonas putida in batch stirred and packed bed column reactors. The microorganism can easily and rapidly use glucose as a non-inhibitory substrate. At the beginning, the effect of temperature, initial pH and initial glucose concentration on the growth of microorganism and glucose consumption in the glucose medium was investigated in the batch stirred reactor. The optimum conditions for the growth of microorganism and glucose consumption were found to be T; 30°C, initial pH; 6.5 and initial glucose concentration of 8 g/1. According to the Monod Equation, the maximum specific growth rate of microorganism (/imax) and Monod Constant (Kg) were determined as Q.SThr1 and 0.37 g glucose/1 respectively. Since the decomposition of phenol is the main purpose of this study, it is important to acclimate the microorganism to the media containing phenol. The effect of temperature, initial pH and initial phenol concentration was studied in the growth media with phenol. The optimum T, initial pH and initial phenol concentration for the growth of microorganism and phenol consumption were determined as 30°C, 6.5 and 50 mg/1 respectively. Substrate inhibition is effective above 50 mg/1 phenol concentration. According to the Haldane Equation of substrate inhibition, the maximum specific growth rate of microorganism O^ax), Monod Constant (K§) and Inhibition Constant (Kj) were determined as 0.61 hr1, 7.04«g phenol/1 and 271.33«g phenol/1 respectively. In the batch stirred reactor studies, on calcium alginate gel immobilized P. putida, a wide optimum range for temperature and initial pH were determined as 25°C-35°C and 5-8, respectively. In immobilized microorganism system, it was also observed that, the substrate inhibition began at higher phenol concentrations. The effect of phenol feed flow rate on phenol removal rate was investigated in a packed bed column reactor. Maximum phenol removal rate was observed for the flow rate of 0.63 ml/min. The effect of phenol concentration on phenol removal rate was also studied and maximum phenol removal rate was observed for 100 mg/1 of phenol concentration. The results of this work proves that, free and immobilized P. putida can be used successfully for the phenol removal and treatment succesfully for industrial applications.