Şiddet görmüş kadınlarla çalışan profesyonellerin ikincil travmatik stres deneyimleri
Secondary traumatic stress experiences of professionals working with women who suffered violence
- Tez No: 471087
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDA ATTEPE ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyal Hizmetler, Psychology, Social Services
- Anahtar Kelimeler: İkincil Travmatik Stres, Profesyoneller, Deneyimler, Secondary Traumatic Stress, Professionals, Experiences
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Travmatik yaşantılar, doğrudan travmayı yaşayan kişiyi etkilediği kadar dolaylı olarak travmatik yaşantılar hakkında bilgi edinen ve yardımda bulunan profesyonelleri de olumsuz olarak etkilemektedir. İkincil travmatik stres yaşantıları, işleri gereği travma mağdurlarıyla yoğun ilişkiler kuran profesyonellerin kişisel yaşamlarını olumsuz yönde etkileyebileceği gibi, onların verdikleri hizmetin kalitesini de düşürebilmektedir. Ayrıca karşılaşılan travmatik yaşantıların dolaylı etkileri profesyonellerin psikolojik, fiziksel ve sosyal iyilik hallerini zayıflatmakta, işinden aldığı mesleki doyumu ve verimliliği düşürmektedir. Şiddet görmüş kadınlarla çalışan profesyoneller (sosyal hizmet uzmanları, psikologlar, psikoterapistler, sosyologlar vb) ikincil travmatik stres yaşamaları nedeniyle risk grubundaki kişiler arasındadır. Bu çalışmanın amacı travmatik yaşam deneyimlerine maruz kalan ve şiddet görmüş kadınlarla çalışan profesyonellerin yaptıkları işten etkilenme düzeyleri, ikincil travmatik stres deneyimleri ve bunu etkileyebilecek faktörlerin derinlemesine araştırılmasıdır. Bu temel amaç doğrultusunda kadına yönelik şiddet alanında çalışan 17 profesyonel ile yarı yapılandırılmış görüşme yönergesi kullanılarak derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerin analizinde“N-Vivo 11”nitel veri analizi programı kullanılmıştır. Araştırmacı tarafından oluşturulan kategoriler N-Vivo programına aktarılmıştır. Bu kategoriler doğrultusunda oluşturulan temalar temelde dört başlık altında toplanmıştır. Bu başlıklar; kadına yönelik şiddet ile çalışmak (profesyonellerin kendi işlevini değerlendirmesi, kadına yönelik şiddet alanında çalışırken hissedilen duygular, olumlu ve olumsuz yanları); şiddeti deneyimlemek, tanıklık etmek ve kişisel etkileri (profesyonellerin şiddet deneyimleri, şiddete tanık olma sıklıkları, tanık oldukları şiddeti özel hayatına yansıtmaları); profesyonellerin vaka çalışmaları (vakaların empatik yükümlülüğü, duyguları paylaşma ihtiyacı, aile, arkadaşlar ve meslektaşlar); ihtiyaç duyulan hizmetler (geçmişte ve çalışırken alınan eğitim, destek ve süpervizyon) olarak belirlenmiştir. Yapılan görüşmelerde kadına yönelik şiddet alanında çalışan profesyonellerin süpervizyon veya herhangi bir profesyonel destek almadıkları ve ikincil travmatik stresi sıklıkla deneyimledikleri ortaya çıkmıştır. Profesyonellerin, işi işte bırakamadıklarını, özel hayatlarına ve ailelerine olumsuz olarak yansıttıklarını, çevreye ve erkeklere karşı bakış açılarının değiştiklerini, çalıştıkları vakaların empatik yükümlülüğünü taşıdıklarını ve paylaşma ihtiyacı hissettikleri görülmüştür. Bunun yanı sıra profesyonellerin sosyal ve süpervizyon gibi ekstra desteklere ihtiyaç duydukları da ortaya çıkmıştır. Profesyonellere sunulması gereken hizmetler; süpervizyon, ön eğitim ve hizmet içi eğitim, mesleki toplantılar, atölye çalışmaları, seminerler, destek grupları, bireysel veya grup çalışması şeklinde gerçekleştirilen akran süpervizyonu, başa çıkma yöntemleri, kendini koruyabilme yöntemleri, öz bakım için kişisel bedensel farkındalık, fiziksel egzersizler, kişisel alanın korunması, il dışında düzenlenecek etkinlikler olarak belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Traumatic experiences negatively affect the professionals who are indirectly acquainted with the traumatic experiences and who are helping, as well as directly affecting the traumatized person. Secondary traumatic stress episodes can reduce the quality of their services as well as affect the personal lives of professionals who have intense relationships with trauma victims due to their work. Moreover, the indirect effects of the traumatic experiences that are encountered weaken the psychological, physical and social well-being of the professionals, and reduce the professional satisfaction and productivity they receive from their work. Professionals working with violent women (social workers, psychologists, psychotherapists, sociologists, etc.) are among the people in the risk group due to secondary traumatic stress life. The profound effects of this work on the profession of professionals working with violent women who are exposed to traumatic life experiences are an in-depth investigation of the experiences of secondary traumatic stress and the factors that may affect it. In line with this main objective, in-depth interviews were conducted with 17 professionals working in the field of violence against women using semi-structured interview guidelines. In the analysis of the interviews,“N-Vivo 11”qualitative data analysis program was used. The categories created by the researcher were transferred to the N-Vivo program. Themes composed according to these categories gathered basically together under four titles. These titles are; working with violence against women (evaluation of professional functions, feelings of feelings when working in the field of violence against women, positive and negative aspects); experiencing violence, witnessing, and personal influences (experiences of violence by professionals, frequency of witnessing violence, reflection of the violence they witness in their private life); case studies of professionals (empathic obligation of the cases, need to share feelings, family, friends and colleagues); the services needed (past and in-service training, support and supervision). Professionals working in the field of violence against women have not received supervision or any professional support and have frequently experienced secondary traumatic stress in the interviews. It has been seen that professionals reflect negatively on their personal lives and family, that they have changed their attitudes towards the neighborhood and men, that they are carrying the empathic obligations of the cases they are working on, and that they need to share. Apart from this, it has also emerged that the professionals need extra support such as social support and supervision. Services that must be presented to professionals; peer supervision in the form of individual or group work, methods of coping, methods of self-protection, personal bodily awareness for self-care, physical exercises, protection of the personal space, supervision, pre-training and in-service training, professional meetings, workshops, seminars, support groups, as activities to be organized outside the province.