Bölgesel inovasyon ve iktisadi büyüme: Düzey 1 kapsamındaki bölgelerin normalizasyon yöntemiyle analizi
Regional innovation and economic growht: Level 1 with the regions are normalization analysis
  1. Tez No: 471122
  2. Yazar: ERHAN DUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP KARAÇOR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bölgesel İnovasyon Sistemleri, İktisadi Büyüme, Bölgesel İnovasyon Endeksi ve Ölçümü, Regional İnnovation Systems, Economic Growth, Regional Innovation Index and the Measurement
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Günümüzde ekonomik karar birimleri toplumsal refahı ve rekabeti yükseltebilmek için iktisadi büyümeyi sağlayacak ve geliştirecek olan kaynaklara ihtiyaç duymaktadırlar. Ekonomik yapı içerisinde bu kaynaklar; bilgi, teknoloji ve inovasyonla ortaya çıkmaktadır. Özellikle iktisadi büyümede ihtiyaç duyulan kaynakların karşılanmasında inovasyon sistemleri merkezi rol üstlenmektedir. Bu nedenle inovasyonun bir üretim faktörü gibi karşımıza çıktığı yeni dünya ekonomisinde iktisadi büyüme ile arasındaki ilişkinin analiz edilmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmada bölgesel inovasyon ile iktisadi büyüme arasındaki ilişki Matlab programı yardımıyla normalizasyon yöntemleriyle incelenmektedir. Bu çerçevede, Türkiye'deki bölgelerin Düzey 1 kapsamında inovasyon performans kapasitelerinin ve bölgelerin karşılaştırılmasına imkân tanıyan ölçütlerinin oluşturulması hedeflenmektedir. Bu doğrultuda, İBBS 1. Düzeyde yer alan 12 bölgenin inovasyon endeksleri ve verimlilik düzeyleri inovasyon girdi-çıktı modeliyle değişkenler kullanılarak hesaplanmıştır. Değişkenler arasında normalliği tespit etmek için Kolmogorov-Smirnov istatistik uyum testi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca z skor normalizasyon yöntemiyle bölgelerin inovasyon sınıfları belirlenmiş ve uygulanması gereken politikalar hakkında bilgiler sunulmuştur. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, inovasyon ve sistemlerine ilişkin kavramsal çerçeve ve iktisadi büyüme ile inovasyon arasındaki ilişki teorik olarak açıklanmıştır. İkinci bölümde Türkiye'de inovasyona yönelik politikaların gelişimi ve kurum-kuruluşların inovasyon faaliyetleri hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde ise normalizasyon yöntemleri sonucunda elde edilen bulgular 12 bölge için tek tek değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today the economic decision units are need in order to raise competitiveness and economic growth to provide resource to develop social welfare. The economic structure in these resources are emerging knowledge, technology and innovation. Especially the economic growth assume central role in the compensation of resources needed in the innovation systems. Therefore, the new world economy as a production factor is important where innovation of analyzing the relationship between economic growth. In this study, the relationship between regional innovation and economic growth are investigated normalization methods. In this context, the innovation performance and capacity of the regions aim to develop within the scope of the level 1 metrics that allow comparison of the areas in Turkey. In this direction, Nuts 1. Located at level 12 are calculated innovation indices and productivity of the region input-output variables using the model. Among the variables to determine the normality was performed Kolmogorov-Smirnov statistical fit test. Also the z-score normalization method that should be applied information is presented about the regions innovation policies of determined the levels. The study consists of three parts. In the first section, is presented for the conceptual framework innovation systems and described theoretically the relationship between economic growth and innovation. The second section have been established Turkey's innovation policy institutions and innovation index of the values. In the third section are evaluated findings of normalization methods individually for the region 12.