Şeyh Mahmud B. Edhem'in Minhacu'l Edeb fi-Tasrif adlı eserinin tahkiki
The verification of the work of Sheikh Mahmud b. Edhem named Minhacu'l Edeb fi-Tasrif
  1. Tez No: 471189
  2. Yazar: MEHMET BEŞİR BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAZIM ÜRÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sarf, Tahkik, Osmanlı Dönemi, Nüsha, Consumption, Investigation, Ottoman Period, Copy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Çalışmamız Şeyh Mahmud b. Edhem'in Minhacu'l Edeb fi-Tasrif adlı sarf ilmine ait Arapça te'lif ettiği eserin tahkikidir. Arap gramerinin temel unsurlarından olan sarf ilmi, kelimenin kökleriyle ilgili olmasından ötürü oldukça önem arz etmektedir. Bu sebepledir ki ilim insanları için sarf ilmini öğrenmek birinci öncelik olmuştur. Bu çalışmamızla, XV. yüzyılda müellifimiz tarafından oğlunun ve ilim talebelerinin sarf ilmini kolay öğrenmeleri için kaleme almış olduğu eserini gün yüzüne çıkarmaya ve bu alanda çalışma yapacak olanların istifadesine sunmaya gayret gösterdik. Çalışmamızı bir giriş ve iki bölüme tanzim ederek giriş bölümünde: Sarf ilminin tanımı, konusu, gelişimi ve önemi hakkında bilgiler verildikten sonra bu alanda yapılmış olan eski ve yeni eserlerin isimlerine yer verdik. Ayrıca müellifin yaşadığı dönemi; siyasi, sosyal ve kültürel açıdan inceleyerek yaşadığı döneme dair bilgiler aktarmaya gayret gösterdik. Birimci bölümde: Müellifin hayatı hakkında malumat verdikten sonra eserlerini ayrıntılı olarak vermeye çalıştık. Son olarak ikinci bölümde: Eserimizin üç nüshasını karşılaştırarak tahkikli metnini vermeye gayret ettik.
Özet (Çeviri)
Our work, Şeyḫ Maḥmûd b. Edhem's study of the work he taught in the Arabic language of Minhâcu'l Edeb fi-Taṣrif. The basic knowledge of Arabic grammar is very important because it is related to the roots of the lamb. This is why learning to know the consumptions is the first priority for the people of science. With this work, XIV. In the 20th century, we tried to bring to light the work of our son and his students, whose works were received for their easy learning, and to present these works to those who would do the work. We organized our work introduction and in two parts: In introduction we gave the names of the old and new works made in morphology area after the information about the definition, the concept, the development and the importance of the consumed identity. In addtion to this we tried to convey the information about the period of the author's life in terms of political, social, cultural and scientific aspects. In the first chapter: After giving information about the life of the author, we tried to give his works in detail. Finally, in the second chapter: we tried to compare the three copies of our work and give the text of the verdict.