Growth – differentiation factor 5'in umblikal kord kanında ölçülmesi ve neonatal sonuçlarla ilişkisinin değerlendirilmesi
Measurement growth - differentiation factor 5 on umbilical cord blood and assessment of the relation to neonatal outcomes
  1. Tez No: 471424
  2. Yazar: ADNAN AZİZOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABAHATTİN ERTUĞRUL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, Umblikal Kord Kanı, GDF-5, Newborn, Umbilical Cord Blood, GDF-5
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
GDF-5 (Growth differentiation factor 5) , Cartilage Derived Morfogenetic protein 1 (CDMP1) olarak bilinen bir TGF-β süper ailesi üyesidir. GDF-5 geni 20q11.2 kromozom bölgesinde lokalize, 21,424 baz çifti uzunluğunda, 4 ekzona sahip anlamlı zincir üzerinde bulunan bir gendir. GDF-5 ilgili yapılan çalışmalarda, GDF-5 genindeki mutasyonların kondroplaziyle ilişkili olduğu kanıtlanmıştır. GDF-5, hem in vitro hem de in vivo nigrostriyat dopaminerjik nöronların hayatta kalmasını iyileştirmek ve yaralanmalara karşı korumak için güçlü etkilere sahip olduğu gösterilen nörotrofik bir proteindir. Bazı çalışmalar, GDF-5'in gelişmekte olan fare ventral mezensefalonun'da progenitör hücrelerde dopaminerjik bir fenotip oluşturmada rol oynayabileceğini önermişlerdir. GDF-5'in bu özellikleri, Parkinson hastalığı için terapötik yaklaşımları amaçlayan çalışmalara aday olmasını sağlamıştır. Literatürü taradığımızda GDF-5'in iskelet sistemi, kardiyovasküler sistem ve SSS hastalıkları ile ilişkili olabileceği ile ilgili çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmada 2015-2016 tarihleri arasında Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde doğan 180 bebeğin kordonundan alınan kanlardan GDF-5 düzeyi çalışıldı. Serum GDF-5 düzeyleri ticari kit kullanılarak kantitatif Sandwich immunassay yöntemi ile ölçüldü. Annelerin hastalıkları (eklampsi, plasenta previa, gestasyonel diyabetes mellitus, oligohidroamnioz vb.) belirlenip ve sınıflandırıldı. Bebeğin haftası, ağırlığı, cinsiyeti ve eğer hastalık durumu varsa (RDS, nöral tüp defekti, konjenital kalp hastalığı, kan uygunsuzluğu ve prematürite vb.) belirlenip ve sınıflandırıldı. Anne ve bebeğin hastalıkları, demografik durumları ve elde edilen verilerle karşılaştırıldı. İstatistiksel analizi sonucunda; bebeklerin demografik özelliklerine (cinsiyet, gebelik yaşı, doğum kilosu ve doğum şekli) göre GDF-5 değerlerin kıyaslandığında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Bebeklerin postnatal dönem hastalıkları (RDS, nöral tüp defekti, konjenital kalp hastalığı, kan uygunsuzluğu ve prematürite vb.) ile GDF-5 değerlerinin kıyaslandığında istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç bulunmadı. Maternal hastalıklara göre bebeklerin GDF-5 değerleri kıyaslandı. Eklampsi, gestasyonel diyabetes mellitus, oligohidroamnioz ve diğer tanılar (EMR, polihidroamnioz, hepatit B, trombositopenik purpura, akut romatizmal ateş, anemi, kronik akciğer hastalıkları, epilepsi, hipotiroidi, guatr ve vasküler hastalıklar)'da istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç bulunmadı. Plasenra previa tanısı olan anneninlerin GDF-5 değerleri kıyaslandığında istatistiksel olarak anlamlı bulundu.
Özet (Çeviri)
Growth differentiation factor 5 (GDF-5) is a member of the TGF-β superfamily known as Cartilage Derived Morphogenetic protein 1 (CDMP1) . The GDF-5 gene locates in the 20q11.2 chromosome region, a leader on a significant chain with 4 exons in 21,424 base pairs in length. In studies involving GDF-5, mutations in the GDF-5 gene have been shown to be associated with chondroplasia. GDF-5 is a neurotrophic protein that has been shown to have potent efficacy both in vitro and in vivo to improve the survival of nigrostriatal dopaminergic neurons and to protect against injury. Some studies suggest that GDF-5 may play a role in creating a dopaminergic phenotype in progenitor cells in developing mouse ventral mesencephalon. These features of GDF-5 have made it a candidate for a study aimed at therapeutic approaches to Parkinson's disease. When we review the literature, there are studies that suggest that GDF-5 may be associated with skeletal system, cardiovascular system and CNS disorders. In this study, GDF-5 levels were studied from the blood taken from the cord of 180 babies born in the Department of Obstetrics and Gynecology between 2015-2016. Serum GDF-5 levels were measured by quantitative Sandwich immunoassay using a commercial kit. Mothers' diseases (eclampsia, placenta previa, gestational diabetes mellitus, oligohydroamnios, etc.) were identified and classified. Baby's week, weight, gender, and if there is a disease state (RDS, neural tube defect, congenital heart disease, blood impairment and prematurity etc.) ıdentified and classified. Maternal and infantile illnesses, demographic status and gained benefits were compared. As a result of the statistical analysis; There was no significant relationship between GDF-5 values according to the demographic characteristics of the infants (gender, gestational age, birth weight and delivery type) . There was no statistically significant difference between GDF-5 values of postnatal diseases (RDS, neural tube defect, congenital heart disease, blood incompatibility and prematurity etc.) of infants. GDF-5 values of infants were compared according to maternal diseases. No statistically significant results were found in eclampsia, gestational diabetes mellitus, oligohydroamnios and other diagnoses (EMR, polyhydroamnios, hepatitis B, thrombocytopenic purpura, acute rheumatic fever, anemia, chronic lung diseases, epilepsy, hypothyroidism, goiter and vascular diseases) . Statistical significance was found when GDF-5 values of the mother who had placenta previa diagnosis were compared.