Temel eğitim kurumlarında alınan güvenlik önlemlerinin okul kazalarına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of security measures taken in primary education institutions on school accidents
  1. Tez No: 471575
  2. Yazar: SÜMEYRA GEVREK AKAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. AYSEL KÖKCÜ DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Güvenlik, Kaza, Okul, Önlem, Accident, Child, Precaution, Safety, School
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Kaza DSÖ'nün tanımlamasına göre, bireyin iradesi dışında süratle etki eden bir güç nedeni ile ortaya çıkan bedensel ve ruhsal zedelenmelere yol açan olaylardır. Güvenlik, insan yaşamında hem fizyolojik hem de psikolojik boyutu olan bir kavramdır. Bu çalışma, temel eğitim kurumlarında alınan güvenlik önlemlerinin, bu okullarda meydana gelebilecek kazalara etkisinin incelenmesi amacıyla kesitsel olarak planlanan tanımlayıcı bir çalışmadır. Araştırma; Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde yer alan Güngören ilçesi'nde bulunan 48 temel eğitim kurumundaki 568 yönetici ve çalışanla (öğretmen, hemşire, hizmetli personel vb.) gerçekleştirildi. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen toplam 82 soruluk“Temel Eğitim Kurumlarında Alınan Güvenlik Önlemlerinin Okul Kazalarına Etkisinin İncelenmesi Anket Formu”ile toplandı (Cronbach Alpha= 0.823). Araştırma kapsamındaki okul çalışanlarının, okullarında alınan güvenlik önlemlerini yeterli gördükleri belirlendi. Özel okulların resmi okullara göre daha fazla genel güvenlik önlemlerini aldıkları belirlendi. Okullarda kazaların sık meydana gelmediği, okul dışında öğrencilerin kaza geçirmediği, okulların mesai saatleri dışında kapalı olduğu, okulda güvenlik önlemlerine ebeveynlerin katılmadığı, kazalara yönelik çalışanların eğitim ihtiyacının olduğu, çalışanların okulda kendilerini güvende hissettikleri, kazalara yönelik özel gereksinimi olan çalışan personelin bulunduğu saptandı. Bu sonuçlar; bütün okullarda alınan güvenlik önlemlerinin standart düzeye getirilmesi, ebevenynlerinde güvenlik önlemlerine katılmasının sağlanması ve güvenlik konusunda okulda çalışan tüm personele eğitim verilmesi gerektiğini göstermektedir. Okullarda nitelikli bir öğrenme ortamı oluşturabilmek için hem öğrenciler hem de öğretmenler açısından güvenli bir ortam yaratılması büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Accidents and safety precautions that occur in schools are important for the protection of children's health and for their physical, mental and social development. This study is a descriptive study which is planned in cross-section to examine the safety measures taken in primary education institutions and the accidental effects that may arise in these schools. Research; 568 managers and staffs in 48 basic education institutions located in Güngören District within the body of Istanbul Provincial National Education Directorate affiliated to the Ministry of National Education were realized. The data were collected with a total of 82 questions developed by the researcher with the questionnaire“Investigation of Effects of Buying Security Measures on School Accidents in Basic Education Institutions”(Cronbach Alpha = 0.823). It was determined that the school staff members of the survey considered the security measures taken at their schools to be sufficient. It was determined that the accidents did not occur frequently, the students were not accidents outside the school, the schools were closed during off hours, the parents did not participate in security measures at school, the training of accident workers was needed and the staffs felt safe in school. These results show that standardization of security measures taken in all schools, the inclusion of parents in security measures, and the training of all staffs at school about safety A safe environment is important for a qualified education environment for students and teachers.