Obez çocuklarda thiol disülfid düzeylerinin obez olmayanlarla karşılaştırılması
Comparison of thiol disulfide levels in obese children with non-obese ones
- Tez No: 471591
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK SARICI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: obez, tiyol/disulfit, oksidatif stres
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Obezite vücuda alınan enerjinin harcanan enerjiden uzun süreli fazla olması nedeniyle vucutta aşırı yağ depolanması olarak tarif edilmektedir. Oksidatif stres antioksidan savunma ile reaktif oksijen radikalleri (ROS) gibi aşrı reaktif oksijen moleküllerinin arasında denge bozukluğu olarak tanımlanır. Tiyol grupları antioksidan kaskadının en önemli üyeleridir. Bu dinamik tiyol/disulfit homeostazisi insan vücudunda apoptozis, antioksidan koruma, enzimatik reaksiyonların düzenlenmesi, detoksifikasyon ve hücre düzeyinde etkili olan sinyal iletişim mekanizmalarında çok önemli hayati fonksiyonlar görmektedir. Biz bu bilgiler ışığında obez çocuk hastalarda dinamik tiyol/disülfit homeostazisini araştırmayı amaçladık. Materyal Metod: Çalışmaya Keçiören Eğitim Araştırma Hastanesi Pediatrik Endokrinoloji bölümüne başvuran toplam 46 obez çocuk, 44 sağlıklı kontrol grubu çocuk dahil edildi. Çalışma gruplarında yaş, cinsiyet, BMI,bel çevresi, sistolik ve diastolik tansiyon değerleri kayıt edildi. Ayrıca her iki grupta venöz kanda tiyol/disulfit homeostazisi, tiroid fonksiyonları, lipid profili, karaciğer fonksiyon testleri, kortizol ve insülin hormon düzeyleri ölçüldü. Sonuçlar: Her iki grup arasında yaş, cinsiyet, boy, sistolik (117.15±8.26 ve 114.05±8.62 mmHg) ve diastolik (74.07±7.52 ve 73.61±6.86 mmHg) kan basıncı bakımından fark tespit edilmemekle (p0,05). Obez çocuklarda glukoz (90.85±8.55 ve 86.02±8.37 mg/dl ; p 0,122), Disülfit/native tiyol ( % 2.73±1.15 ve 2.51±0.65,p>0,605), Disülfit/total tiyol ( %2.57±1.01 ve 2.51±0.65; p>0,765) , Native tiyol/total tiyol (%94.99±2.01 ve 94.16±1.29; p>0,747) olarak bulunmuştur. vii Sonuç: Bu çalışmada obez çocuk hastalarda, yeni geliştirilen tiyol /disülfit homeostazisi ve oksidatif stres ile ilişkisini gösteren faktörleri inceledik. Çalışmamız; disülfit/native tiyol, disülfit/total tiyol ve tiyol/total tiyol oranlarının arttığını göstermiştir. Biz inanmaktayız ki, yeni geliştirilen bu metod birçok hastalıkta olduğu gibi obez çocuklarda da oksidatif stresi değerlendirmede, kolay, ucuz, hızlı ve güvenli bir yöntem olarak kullanılabilecektir.
Özet (Çeviri)
Introduction Obesity is defined as the excess fat deposition due to a chronic positive shift of the energy equation resulting from an increase in energy input, decrease in energy output or both. Oxidative stres is described as an imbalance between antioxidant defence systems and excessive reactive molecules such as reactive oxygen molecules (ROS). Thiol groups are important members of the antioxidant cascade. Dynamic thiol/disulfide homeostasis has been shown to play a critical role indetoxification, antioxidant protection, regulation of enzymatic reactions, apoptosis, and cellular signaling mechanisms. The purpose of this study is to evaluate dynamic thiol/disulfide homeostasis in children with obesity. Material and Methods This study was conducted in Keçiören Research and Educational Hospital, Deparment of Pediatric Endocrinology. Obese group (46 patients) and control group (44 children) were included in the study. Clinical and laboratory characteristics obtained from the records included the date of birth, gender, the time of diagnosis, BMI, waist circumference, systolic and diastolic BP, thyroid function tests, cortisol, insülin, thiol/disülfide homeostasis . Results: Two groups showed no significant difference in age, gender, height, systolic and diastolic BP (p > 0.05), whereas they had significant higher in waist circumference , body weight and BMI in obese group (p < 0.05). In obese group had a significantly higher %BF compared to control group. In obese group had significantly higher fasting insulin levels (17.74±10.15 and 8.97±3.63 µIU/ml) and glucose levels (90.85±8.55 and 86.02±8.37 mg/dl) than the control group, respectively (p0.05). No differences in the AST and HDL-C levels were observed among the groups (p>0.05). Total cholesterol, triglycerides and LDL-C levels were significantly higher in obese group than control group (p0.05). Conclusion In conclusion, our study results showed a significant relation between thiol and disulphide levels at obese children with a new method developed by Erel and Neselioğlu.Our study showed us that disülphide/native thiol, disülphide/total thiol and thiol/total tiyol were higher in obese group than control group We believe that this fast, easy, cheap and safely method will help us to determine the thiol and disulphide levels in disease which leads to oxidative stress factors.