Endometrial hiperplazili ve endometrium kanserli olgularımızın nonspesifik enflamatuar belirteçlerinin retrospektif olarak karşılaştırılması
Retrospective comparison of nonspecific inflammatory markers among endometrial hyperplasia and endometrial cancer patients
  1. Tez No: 471716
  2. Yazar: EZGİ CEREN DALLI
  3. Danışmanlar: UZMAN AYŞE DENİZ ERTÜRK COŞKUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometrial kanser, endometrial hiperplazi, enflamatuar markerlar, nötrofil/lenfosit oranı, platelet/lenfosit oranı, endometrial intraepitelyal neoplazi, Endometrial cancer, endometrial hyperplasia, inflammatory markers, neutrophil-lyphocyte ratio, platelet-lymhocyte ratio, endometrial intraepithelial neoplasia
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Son yıllarda kanserler ile enflamasyona arasındaki ilişkiyi araştıran çalışmalar artmaktadır. Kadınlarda en sık görülen jinekolojik kanser olan endometrial kanser endometrial hiperplazi zemininde gelişmesi ve hiperplazide görülen hücresel atipinin yüksek oranda kansere ilerlemesi prekanseröz dönemde enflamasyon durumunun araştırılmasını önemli kılar. Biz çalışmamızda endometrium kanserli hastalar, atipisiz hiperplazisi olan hastalar, atipili hiperplazisi olan hastalar ve endometrial patolojisi olmayan hastalardaki hemogram verilerinden elde edilen nötrofil sayısı, lenfosit sayısı, platelet sayısı, MPV (mean platelet volume), PDW (platelet distribution width) değerlerini, NLR (nötrofil/lenfosit oranı) değerlerini, PLR (platelet/lenfosit oranı) değerlerini, CA 125 (kanser antijen 125) değerini ve endometrial kalınlık (EL) ölçülerini kıyaslayarak endometrial adenokarsinomların etyopatogenezinde enflamasyonun hangi aşamada belirginleştiğini saptamayı amaçladık. Materyal-Metot: Sağlık Bilimleri Üniversite'si Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğimize Ocak 2011 ve Nisan 2017 tarihleri arasında başvuran hastalardan endometrial örnekleme yapılan 444 hastadan endometrial patoloji sonucuna göre; kanserli 79 hasta, atipisiz endometrial hiperplazili 238 hasta, atipili endometrial hiperplazili 27 hasta ve normal biyopsi grubu olarak da 100 hasta belirlendi. Bu hastaların nötrofil, lenfosit, platelet sayısı, MPV, PDW değerlerine, NLR değerlerine, PLR değerlerine, CA 125 değerine ve endometrial kalınlık ölçülerine bakıldı. Bu veriler Kruskal Wallis testi, Mann Whitney u testi, Ki- Kare (ya da uygun yerlerde Fisher Exact test) kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Hastalar değerlendirildiğinde yaşları ortalama 51,2±9,9'dur. Kanserli hastalarda yaş ortalaması diğer gruplara göre anlamlı olarak yüksek tespit edilmiştir. Hastaların 261'i (%58,8) menopoz öncesi ve 182'si (%41,2) menopoz sonrası dönemdeydi. Gruba göre Menopoz dağılımı açısından istatistiksel anlamlı farklılık vardır. Atipisiz endometrial hiperplazi grubunda menopoz öncesi dönemde v olma oranı diğer tüm gruplara göre anlamlı olarak yüksektir. EL değerlerine bakıldığında, gruba göre EL dağılımı açısından istatistiksel anlamlı farklılık vardır. Ortalama EL değeri en yüksek olarak kanser grubunda gözlenmektedir. CA 125 değerine bakıldığında, gruba göre CA 125 dağılımı açısından istatistiksel anlamlı farklılık vardır. Kanser grubunda CA 125 değerleri yine en yüksek oranda görülmüştür. Nötrofil sayısı dağılımı açısından istatistiksel olarak ikili gruplar halinde karşılaştırıldığında atipili hiperplazi grubunda nötrofil sayısı normal biyopsi grubu ve atipisiz hiperplazi grubuna göre anlamlı düzeyde yüksektir. Lenfosit sayısı dağılımı açısından istatistiksel olarak ikili gruplar halinde karşılaştırıldığında kontrol ve atipili grubu arasında atipili grupta lenfosit sayısı anlamlı düzeyde düşüktür. NLR dağılımı açısından bakıldığında ikili inceleme sonuçlarına göre atipili hiperplazi grubunda diğer gruplardan anlamlı olarak yüksek değer tespit edilmiştir, ayrıca kanser grubunda NLR değeri normal biyopsi grubundan anlamlı olarak yüksektir. Platelet, MPV, PDW ve PLR değerleri ikili gruplar halinde kıyaslandığında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Sonuç: Enflamatuar markerlar değerlendirildiğinde en belirgin bulgu atipili endometrial hiperplazi grubunda, kontrol, atipisiz endometrial hiperplazi ve kanser gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı nötrofili, lenfopeni ve artmış nötrofil/lenfosit (NLR) oranı görülmüş olmasıdır. Prekanseröz vakalarda artmış enflamasyonun tanısal bir marker olarak kullanılabilmesi için daha geniş serili çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu bulgu endometrium kanseri etyopatogenezi ile ilgili çalışmalara katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: There has been increasing amount of research on the relation between inflamation and cancer. The fact that endometrial cancer, the most frequent gynecological cancer among women, mostly originates from endometrial hyperplasia and that cellular atypia highly proceeds to cancer makes inflammation during the precancerous stages a significant research topic. We aimed to compare the neurophill count, lymphocyte count, platelet count, MPV (mean platelet volume), PDW (platelet distribution width), NLR (neutrophill/lymhocyte ratio), PLR (Platelet/lymphocyte ratio), CA 125 and endometrial thickness among patients with endometial cancer, hyperplasia with atypia, hyperplasia without atypia, and normal controls, thus observe the stage at which inflammation becomes the most significant. Material and Method: A total of 444 patients who had endometrial sampling at Sağlık Bilimleri University Haydarpaşa Numune Education and Research Hospital were included in the study. According to endometrial pathology results; 79 patients had endometrial cancer, 238 had endometrial hyperplasia without atypia, 27 had endometrial hyperplasia with atypia, and 100 normal controls. Patients neurophill count, lymphocyte count, platelet count, MPV (mean platelet volume), PDW (platelet distribution width), NLR (neutrophill/lymhocyte ratio), PLR (Platelet/lymphocyte ratio), CA 125 and endometrial thickness were recorded. Data were analysed by using Kruskal Wallis Test, Mann Whitney U Test and Chi Square Test. Results: Patients mean age was 51.2±9.9. Cancer patients were older than other groups. 261 of the patients were premenopausal (58.8%) and 182 of them were postmenopausal (41.2%). Atypical hyperplasia group had statistically significant more premenopausal patients than the other groups. Endometrial thickness data were also significantly different among groups. Cancer group had the highest mean endometrial thickness. CA 125 values were also highest in the cancer group, which were statistically significant. Comparing the groups for neutrophil count atypical hyperplasia group had higher values compared to both hyperplasia without atypia group and control group. When compared for the lymphocyte count atypical hyperplasia group had lower values compared to the control group. NLR of the atypical hyperplasia group were higher than all other groups, and NLR of cancer group were higher than the control group. Platelet count, MPV, PDW and PLR values were not significantly different among groups. Conclusions: Considering the inflammatory markers the most prominent result was that the atypical hyperplasia group had neutrophilia, lymphopenia and increased NLR compared to all other groups. To use inflammation as a diagnostic marker larger prospective studies are needed. This study could contribute to the information on the ethiopathogenesis of endometrial cancer.