Kardiopulmoner resüsitasyon esnasında karotis ve femoral nabzın değerlendirilmesi
  1. Tez No: 471715
  2. Yazar: BİROL ÖRSOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET PARLAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyopulmoner resüsitasyon, nabız kontrolü, femoral palpasyon, karotis palpasyon, Cardiopulmonary resuscitation, pulse check, femoral palpation, carotid palpation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: Kardiyopulmoner arrest Acil Servislerde sık rastlanan, tecrübe, hızlı müdahele ve uyumlu ekip çalışması gerektiren ciddi bir durumdur. Amacımız kardiopulmoner arrest hastalarında kardiyopulmoner resüsitasyon sırasında karotis ve femoral nabzın ''Acil Tıp Servisi'' hemşireleri tarafından etkin değerlendirilip değerlendirilemediğini ve hemşireler tarafından karotis veya femoral arterlerden hangisinin daha tercih edilebilir olduğunu belirlemekti. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya hastane dışında ve Acil Serviste izlem sırasında gelişen non travmatik kardiyopulmoner arrest hastaları dahil edildi. Kardiyopulmoner resüsitasyon sırasında 2 dakikada bir 10 saniyeyi geçmeyecek şekilde kardiyak ritim değerlendirildi. Kardiak ritm bir yandan 20 Acil Servis hemşiresi tarafından karotis ve femoral arter palpasyonuyla; diğer yandan ileri USG eğitimini almış 3 yıl üzeri acil tıp asistanları veya acil tıp uzmanları tarafından ekokardiografi ile değerlendirdi. Bulgular: 43 hastanın 12'si (%27.9) kadın, 31'i (%72.1) erkekti. Hastaların yaş ortalaması 70.86±13.0 yaş idi. Kardiyopulmoner resüsitasyon sonucunda hastalardan 28 'i (%65.1) eksitus oldu, 15'i (%34.9) spontan dolaşıma geri döndü. Çalışmaya uygulayıcı olarak 20 Acil Servis hemşiresi katıldı, bunların 13'ü kadın (%65.0), 7'si (%35.0) erkekti. Her bir uygulayıcı 10 ayrı kardiopulmoner arrest hasta üzerinde karotis ve femoral nabız değerlendirmesi yaptı. Toplam 204 karotis, 204 femoral bakı yapıldı. Ekokardiyografi ile karşılaştırıldığında; femoral palpasyonunun duyarlılığı %80.0, seçiciliği %89.6, pozitif prediktif değeri %76.2 ve negatif prediktif değeri %91.5, karotis palpasyonunun duyarlılığı %77.8, seçiciliği %85.8, pozitif prediktif değeri %71.0 ve negatif prediktif değeri %89.6 olarak hesaplandı. Sonuç: Femoral ve karotis palpasyonunun seçicilik ve duyarlılığı ekokardiyografi ile kıyaslandığında anlamlı oranda düşük çıkmıştır. Ekokardiyografinin olmadığı şartlarda femoral ve karotis nabız değerlendirmesi yapılabilir ve hastanın anatomik özelliklerine göre biri tercih edilebilir. Karotis ve femoral nabızların değerlendirilmesi arasında istatistiksel açıdan bir fark yoktu. Ancak femoral nabız değerlendirililmesinde duyarlılık ve seçicilik daha yüksek çıkmıştır. viii
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction and Objects: Cardiopulmonary arrest is an important condition which is commonly seen in Emergency Department and required an experience, immediate intervention and and compatible team work. Our aim was to determine whether carotid and femoral pulses can effectivelly assessed by ''Emergency Departmant'' nurses in patients with arrest during the cardiopulmonary resuscitation and to detect which artery is preferable. Material and Methods: Out-of-hospital nontraumatic kardiopulmonary arrest patients and patients with nontraumatic cardiopulmonary arrest developed at Emergency Department were included the study. Cardiac rhythm was assessed as not exceeding 10 seconds every 2 minutes during cardiopulmonary resuscitation. Cardiac rhythm was synchronously assessed with palpation of the karotid and femoral arteries by 20 Emergency Department nurses and with echocardiography by Emergency Medicine specialists or Emergency Medicine assistants experienced for least 3 years and trained for advanged USG. Results: Of 43 patients, 12 (27.9%) were female and 31 (72.1%) were male. The mean age of the patients was 70.86±13.0 years. After cardiopulmonary resuscitation, 28 (65.1%) patients died and 15 (34.9%) patients returned to spontaneous circulation. Twenty Emergency Service nurses participated the study, 13 of whom were female (65.0%) and 7 (35.0%) were male. Each practitioner evaluated carotid and femoral pulses on 10 different cardiopulmonary arrest patients, totally 204 carotid and 204 femoral palpations were performed. When compared with echocardiography; sensitivity was 80.0%, selectivity was 89.6%, positive predictive value was 76.2% and negative predictive value was 91.5% for femoral palpation and sensitivity was 77.8%, selectivity was 85.8%, positive predictive value was 71.0% and negative predictive value was 89.6% for carotid palpation. Conclusion: When compared with echocardiography, the selectivity and sensitivity of femoral and carotid palpation were significantly lower. In the absence of echocardiography, femoral and carotid pulse assessments may be performed and one may be preferred according to the anatomical characteristics of the patient. There ix was no statistical difference between the carotid and femoral pulse assessents. However, the sensitivity and selectivity of femoral palpation were higher.