Behçet Uz ve belediye başkanlığı faaliyetleri (1931-1941)
Activities and mayoral Behçet Uz (1931-1941)
  1. Tez No: 471866
  2. Yazar: GAMZE IŞIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET EMİN ELMACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Tarih, Public Administration, History
  6. Anahtar Kelimeler: Dr. Behçet Uz, İzmir, Yerel Yönetimler, Belediye Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı, Dr. Behçet Uz, Izmir, Local Authorities, Municipality, Ministry of Health
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Dr. Behçet Uz, 16 Ocak 1893 tarihinde, Denizli'nin Buldan ilçesinde dünyaya gelmiştir. İlk ve orta öğrenimini Buldan'da tamamlayan Dr. Behçet Uz, İzmir'de lise eğitimini tamamlamış akabinde İstanbul Tıp Fakültesi'ne yerleşmiş ve iyi bir derece ile buradan mezun olmuştur. Mezun olduktan sonra, Şişli Etfal Hastanesi başta olmak üzere İstanbul Tıp Fakültesi'nde de hekimlik görevlerinde bulunmuş, görevi sırasında veremle mücadele konusunda yapılan çalışmaların da öncüsü olmuştur. Pek çok hastanenin başhekim görevliğini yürüten Dr. Behçet Uz; sıtma, cüzam ve tifo gibi bulaşıcı hastalıkların yok edilmesi noktasında da pek çok önemli faaliyette bulunmuştur. 17 Şubat 1923 yılında İzmir'de toplanan Türkiye İktisat Kongresi'ne delege olarak katılan Dr. Behçet Uz, Atatürk'ün de dikkatini çekmiştir. 1930 Belediye Kanunu'nun yürürlüğe girmesi ile belediye meclis üyesi olarak seçilen Dr. Behçet Uz, 1931-1941 yılları arasında İzmir Belediye Başkanlığı görevinde bulunmuş ve denilebilir ki, bu 10 yıllık süre içerisinde şehri yeniden inşa etmiştir. Yerel hizmetlerdeki başarısı onu meclise taşımış ve Dr. Behçet Uz, 1941 yılında önce CHP'den sonra DP'den İzmir Milletvekili seçilmiştir. 1942 yılında Ticaret Vekili olan Dr. Behçet Uz, 7 Ağustos 1946 - 10 Haziran 1948 ve 18 Mayıs 1954 - 9 Aralık 1955 tarihleri arasında da iki dönem Sağlık Bakanlığı yapmıştır. 27 Mayıs 1960 İhtilali ile siyasetten ayrılma kararı alan Dr. Behçet Uz, tekrar İzmir'e yerleşmiş ve burada gönüllü olarak birçok faaliyette bulunmuştur. Dürüstlüğü, sabrı ve çalışkanlığı ile örnek bir belediye başkanı profili çizen Dr. Behçet Uz, 19 Mayıs 1986 yılında İzmir'de vefat etmiştir.
Özet (Çeviri)
Dr. Behçet Uz, on 16 January 1893, was born in the town of Buldan in Denizli. Dr. Dr. completed his primary and secondary education in Buldan Behçet Uz, subsequently completed his high school education in Izmir, Istanbul Faculty of Medicine, settled here and graduated with a good degree. After graduation, was found in the Pediatric Hospital in the medical task, especially Istanbul Faculty of Medicine, the work done in the fight against tuberculosis during the mission has been the pioneer. Many of the hospital's chiefs conduct Dr. Behçet Uz; malaria, the destruction of infectious diseases such as leprosy and typhoid have been operating in many important points. He participated as a delegate to the Turkish Economy Congress, which was held in Izmir on 17 February 1923. Behçet Uz, Ataturk's attention also attracted. With the enactment of the Municipal Law of 1930, the elected municipal councilor. Behçet Uz served as mayor of Izmir between 1931-1941 and can be said that he rebuilt the city within this 10 year period. The success in local services has brought him to the parliament and Dr. In 1941 Behçet Uz was elected as the deputy of Izmir from the DP after the CHP. In 1942, Dr. Behçet Uz was also the Ministry of Health between August 7, 1946 and June 10, 1948, and between May 18, 1954 and December 9, 1955. May 27, 1960 The decision to leave politics with the Revolution. Behçet Uz settled again in Izmir and volunteered many activities here. Drawing an exemplary mayor's profile with honesty, patience and hard work, Dr. Behçet Uz died on May 19, 1986 in Izmir.