Modification of morphology of zeolite A for use as phosphate replacement
Deterjanlarda fosfatların yerine kullanılmak üzere zeolit A morfolojisinin değiştirilmesi
  1. Tez No: 47205
  2. Yazar: HALİL KALIPÇILAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ ÇULFAZ, PROF.DR. HAYRETTİN YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zeolite A, Synthesis, Morphology Modification, Detergent Builder IV
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
öz DETERJANLARDA FOSFATLARIN YERİNE KULLANİLMASİ İÇİN ZEOLİTE A MORFOLOJİSİNİN DE?İŞTİRİLMESİ Kalıpçılar, Halil Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali Çulfaz Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hayrettin Yücel Eylül 1995, 118 sayfa Deterjanlara su yumuşatıcı kimyasallar yüzey aktif maddelerin etkinliğini arttırmak için eklenir. Bu kimyasalların arasında en yaygını fosfatlardır. Ancak fosfatların nehirlerde ve göllerde birikmesi su kirliliğine sebep olmaktadır. Bu yüzden, fosfatlara olan talep son yıllarda düşmüştür. Zeolit A fosfatlara iyi bir alternatiftir. Zeolit A yüksek iyon değiştirme kapasitesine sahip çevreye zararsız bir maddedir. Zeolit A'nın tipik şekli keskin kenarlı bir küptür. Bu çalışmada keskin kenarlı kristallere karşılık kenarları kırılmış zeolite A kristalleri üretildi. Böylece zeolit A kristallerinin dokuma yüzeylerine yapışması asgariye inecektir. Kenarları kırık zeolit A kristalleri üretimi için deneyler başlangıç bileşimi 2.5 Na20 Al203 1.7 Si02 150 H20 x NaCI (x= 0 ve 2) olan jelden 80 ve 100 °C sıcaklıklarda, silika kaynağı olarak su camı ve kolloid silikakullanarak yapılmıştır. CI iyonlarının kristallenme ortamına eklenmesiyle değişik yüzeylerin büyüme hızları etkilenmiş böylece kenarı kırık kristaller oluşmuştur. Karışımdaki düşük NaCI miktarları kristallerin daha keskin köşeli olmasına neden olmuştur. Ortalama tanecik boyutu artan NaCI miktarlarıyla birlikte düşmüştür. Kristallenme sıcaklığının (20-120 °C) ve karışımın Si02 / Al203 oranının (1.25-2) tanecik şekli ve boyutu üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Sıcaklığın ve başlangıç kompozisyonundaki Si02 / AI203 oranının artmasıyla daha keskin kenarlı kristaller oluşmuş, tanecik boyutu artmıştır. Kolloid silika kullanımı su camına göre daha küçük kristaller oluşmasına neden olmuştur. Anahtar sözcükler : zeolit A, sentez, morfoloji değiştirilmesi, deterjan su yumuşatıcısı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODIFICATION OF MORPHOLOGY OF ZEOLITE A FOR USE AS PHOSPHATE REPLACEMENT IN DETERGENTS Kalıpçılar, Halil M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ali Çulfaz Co- Supervisor: Prof. Dr. Hayrettin Yücel September 1995, 118 pages Water softening chemicals are added to detergents in order to enhance the efficiency of surfactants. Among these chemicals, phosphates are the most common, but the accumulation of phosphates in rivers and lakes causes water pollution. Therefore the demand for phosphates decreased in recent years. Zeolite A became a good alternative to phosphates. Zeolite A has high ion exchange capacity and is not hazardous to environment. The typical shape of zeolite A is a cube with sharp edges. In this study, rounded edge zeolite A crystals were synthesized in contrast to sharp edged particles. By this way, attachment of zeolite A particles to textile surfaces would be minimized. The experiments to synthesize rounded edge zeolite A crystals were mainly carried out with a batch composition of 2.5 Na20AI203 1.7 SiO2'150 H20-x NaCl (x =0 and 2) at 80 and 100 °C by employing water glass and IIIcolloidal silica as silica sources. The relative growth rates of different faces of zeolite A crystals were affected by addition of CI" ions to the crystallization medium so rounded edge crystals formed. Decrease in the NaCI content of batch resulted in the formation of sharper edged crystals. Average particle size decreased with increasing amounts of NaCI. The effects of crystallization temperature (20-1 20°C) and Si02/Al203 ratio (1.25-2.0) of batch on the particle shape and size were searched. Sharper edged crystals were obtained with increasing temperature and increasing Si02/Al203 ratio in the batch composition and particle size increased. Use of colloidal silica caused the formation of smaller crystals than the use of water glass.