Temporary protection in International Law
Uluslararası Hukukta geçici koruma
  1. Tez No: 472068
  2. Yazar: İNAYET BURCU AKYÜREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAY EKŞİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Koruma, Geçici Koruma, Geçici Koruma Yönetmeliği, Suriyeliler, International Protection, Temporary Protection, Temporary Protection Regulation, Syrians
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Tarih boyunca iltica hareketleri, dini ve etnik hoşgörüsüzlüklerden kaynaklanmış, günümüzdeyse genellikle ülkeler arasındaki savaşlar, iç savaşlar, devrimler, yabancı devletlerin işgali ve ırk, din, dil ve etnik köken ayrımı gözeten ayrımcı ve baskıcı rejimler yüzünden yaşanmaktadır. Ulusal ve uluslararası düzeylerde anlaşmalar, protokoller, düzenlemeler ve genelgeler hazırlanarak iltica ve uluslararası korumaya yasal bir dayanak oluşturulmaya ve bu kavramlara yasal tanımlamalar getirilmeye çalışılmıştır. İlticayla ilgili temel sözleşme 1951 tarihli Cenevre Sözleşmesidir ve temel protokol de 1967 tarihli protokoldür. Türkiye bu sözleşme ve protokolü coğrafi kısıtlama şartıyla kabul etmiş, 1994 tarihli yönetmelik yürürlüğe konmuştur. Ardından Türkiye'nin ilticayla ilgili ilk kanunu olarak“Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu”yürürlüğe girmiştir. Bu kanunun Geçici Korumayı düzenleyen 91. maddesi temel alınarak 1994 Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmış ve yerini Geçici Koruma Yönetmeliği almıştır. Türk Hukukuna göre üç çeşit uluslararası koruma türü vardır: mülteciler, şartlı mülteciler ve ikincil koruma. Geçici Koruma ise, YUKK'taki uluslararası koruma türleri arasında sayılmamaktadır. Geçici Koruma statüsü sadece Bakanlar Kurulu kararıyla verilebilir ve ülkelerini kitlesel akınlar halinde terk etmeye zorlanmış, topluca başka bir ülkeye giriş yaparak acil koruma talebinde bulunmuş ve hayati tehlike yaratan durumların ortadan kalkmasıyla ülkelerine dönmeleri beklenen yabancılara sağlanan koruma olarak tanımlanmaktadır. Türkiye, tarih boyunca koruma talep eden çok sayıda kişiyi ağırlamıştır. Boşnaklar, Iraklılar ve şimdi de Suriyeliler geçici koruma altına alınanlara örnektir.
Özet (Çeviri)
In history, asylum movements originated from religious and ethnic intolerances, nowadays mostly due to wars among countries, civil wars, revolutions, foreigner state occupations, discriminating and repressive regimes with regards to race, religion, language and ethnic origin. Agreements, protocols, regulations and circulars have been developed nationally and internationally for creating a legal basis and giving legal descriptions of asylum and international protection. The basic convention related to asylum is the 1951 Geneva Convention and the basic protocol is the 1967 Protocol. Turkey accepted this convention and protocol with geographical limitation and put the 1994 Regulation into force. Then, as the first immigration law“Law on Foreigners and International Protection”entered into force. By taking as a basis of the Article 91 of this law, the 1994 Regulation lost its effect and was replaced by The Temporary Protection Regulation. There are three types of international protection in Turkish Law: refugees, conditional refugees, and secondary protection. Temporary protection, is not accounted among the types of international protection under the LFIP. Temporary Protection status is only provided when the Council of Ministers decides and provided to foreigners who were forced to leave their countries in mass influxes, who entered another country collectively, sought urgent protection and who are expected to return to their home countries when the life-threatening situations have passed. In its history, Turkey has hosted large numbers of protection seekers. Bosnians, Iraqis, and now Syrians are examples of temporarily protected people.