Bağlanma stilleri ve evlilikte ilişki istikrarı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Bağlanma stilleri ve evlilikte i̇lişki i̇stikrari arasindaki i̇lişkinin i̇ncelenmesi
- Tez No: 472158
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN MALKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, Bağlanma Stilleri, İlişki İstikrar, Marriage, Attachment Styles, Relationship Stability
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu araştırma, evli bireylerin sahip oldukları bağlanma stilleri ile ilişki istikrarları arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın örnekleminde seksen beş kadın, seksen beş erkek, toplam yüz yetmiş katılımcı bulunmaktadır. Araştırmanın verileri tüm katılımcılardan Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri, İlişki İstikrarı Ölçeği ve araştırmacıların hazırlamış olduğu Demografik Bilgi Formu uygulanarak elde edilmiştir. Araştırmada kayıtsız ve güvenli bağlanan bireylerin nişanlılık sürelerinin diğer iki bağlanma stiline göre kısa olduğu, bireylerin sahip oldukları çocuk sayısı arttıkça ilişkiden elde ettikleri doyumun arttığı aynı zamanda çocuk sayısının kişilerin evlilikleri dışında başka seçenekleri değerlendirmelerine negatif bir etki yaptığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims at examining attachment styles and relationship stability of married people. The sample group of this research consists of one hundred and seventy participants, eightyfive of which are woman while the other forty-five are man. The data of the research has been acquired through the Experiences In Close Relationships-Revised, Relationship Stability Form and Demographic Information Scale. The results indicate that while people who has indifferenf and secure attachment style have more shorter engagement period when it compares with other two attachment style. Also while child number of married couple increase their relationship satisfaction also increase but their evaluation of alternatives decrease while child number increase.