Gerilim düşümlerinde D-STATCOM kullanarak güç kalitesinin iyileştirilmesi
Improvement of power quality and voltage sag mittigation by using D-STATCOM
  1. Tez No: 472370
  2. Yazar: ASMAA MALIK RASHEED
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDÜLKADİR ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: D-Statcom, VSC, voltage sag, swell, power factor, power quality
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Güç kalitesiproblemi; son kullanıcı ekipmanlarında standart olmayan gerilim, akım ve frekans kaynaklı olarak oluşan arızalarda görülen problemlerdir. Şebeke ağları, kritik endüstriyel yükler ve hassas operasyonlarda önemli maddi kayıplara sebep olabilen farklı türlerde güç kesintileri ile karşılaşılabilmektedir.Güç sisteminin yeniden yapılandırılması ve dağıtımdaki değişen akım ile beraber güç kalitesi problemleri yeni bir boyut kazanmaktadır.Güç frekansı ve güç kalitesini belirleyen diğer faktörlerin başlı başına sorun olduğu gelişmekte olan ülkelerde, durumla ilgili uygun adımları atmak zorunludur. Yapılan çalışmada, gerilim çökme/şişmelerini, bozulmalara uğrayan sistemlerdeki kesintileri ve güç faktörünü düzeltmek için kullanılan yöntemlerden,dağıtım static kompansatörü D-STATCOM kullanılmıştır. Günümüzde güç elektroniği bileşenlerinden faydalanan oldukça geniş çeşitlilikteki yüksek esneklikli regülatörler, özel güç uygulamaları için geliştirilmektedir.Bunlardan biri de VSC prensibine dayanan dağıtım static kompansatörü D-STATCOM'dur. D-STATCOM, gerilim çökme/şişmelerini, kesintileri ve güç faktörlerini düzeltmek amacıyla, sisteme akım enjekte etmektedir. Yapılan çalışmada güç kalitesini arttırmak için D-STATCOM'un Matlab/Simulink ortamında benzetimi yapılmıştır. Yapılan çalışmada D-STATCOM'un gerilim çökmesini kompanse etmede iyi olduğu görülmüştür. D-STATCOM, 11kV, 50Hz'lik hattaki gerilimi 0,85pu'dan 0,99 pu'ya kadar kompanse edebilmekte, güç sistemindeki reaktif ve aktif gücü iyileştirebilmektedir. AnahtarKelimeler: DSTATCOM, VSC, gerilimçökmesi, gerilim şişmesi, güç faktörü, güç kalitesi.
Özet (Çeviri)
A Power quality issue is an appearanceat a nonstandard voltage, current or frequency that outcome in a failure or a mis-process of end user equipments. Utility distribution networks, critical industrial loads and sensibletrade operations knowfrom different types of power cut& service interruptions which can cost importantpecuniary losses. With the restructuring of power systems and with shifting trend towards distributed and dispersed generation, the problem of power quality is going to take newer dimensions. In extending countries like India, where the difference of power frequency and many such other determinants of power quality are themselves a serious question, it is very necessary to take favorable steps in this trend.The present work is to recognize thememorable concerns in this field and hence the measures that can increase the quality of the power are recommended. This work describes thetechniquesofrectifying the supply voltage sag, swell, interruption in a distributed system and to correct the power factor. At present, a vast range of very flexible controllers, which capitalize on recently available power electronics components, are emerging for custom power applications. one from these, the distribution static compensator, it is based on the VSC principle. A D-STATCOM injects a current into the system to correct the voltage sag, swell, interruption and to correct the power factor. overall results are presented to assess the performance of this device as achancecustom power solution. In thıs study a D-STATCOD is found to be good in compensating voltage sag condition. The D-STATCOM can compensate the voltage from 0.85 pu to 0.91pu for a 11 kV, 50 Hz line. and can improve The reactive and active power in power system